Leespluim van de maand juni 2011: En?

De Leespluim van de maand juni 2011 gaat naar het boek En? van Kitty Crowther, uitgeverij De Eenhoorn. De Leespluim is een bekroning van kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare boeken voor jonge kinderen. De organisatie is in handen van Biblion Uitgeverij, i.s.m. een breed platform. De eerste Leespluim werd uitgereikt in mei 2006. Hier volgt het juryrapport van Leespluimjuryvoorzitter Herman Kakebeeke.

Juryrapport:
Bij een klein boekje hoort een kleine titel en veel kleiner dan ‘en?’ is niet mogelijk. Dat kleine woordje krijgt in deel A t/m I van Van Dale een halve pagina toebedeeld. Het vraagteken in de titel geeft iets van verwachting aan, maar wat?

Eerst kijken we naar het schutblad: een ruimte met een open deur en een raam, tegen de wand een grote bruine doos, wat speelgoed op de vloer, een tafeltje met serviesgoed, drie stoelen. Als dan het verhaal begint, dezelfde tekening, maar het lijkt wel of met het binnenkomen van een pop de kleuren tot leven zijn gekomen. Dan komt er een knuffelbeer binnen die vraagt: ‘en? is hij er?’ Wie met die ‘hij’ wordt bedoeld weten we niet. Het antwoord van de pop is kortweg ‘nee’. Nog meer knuffels volgen, steeds met dezelfde vraag, waarop telkens hetzelfde antwoord volgt. Ze gaan dan maar spelen, theedrinken, lezen. Intussen loopt de dag ten einde, het wordt donker en dan… ‘ssst, ik hoor iets’. Tot vreugde van alle knuffels komt de ‘hij’ op wie ze zo gewacht hebben binnen: een peuter! ‘Hij is er!’ en even later ligt de peuter met de knuffels, zeven stuks, in bed. En dan eindigt het verhaal met twee zinnetjes die de peuter tegen zijn knuffels zegt: ‘En nu slapen allemaal! Slapen, heb ik gezegd!’

Inderdaad, een beetje een omgekeerde-wereldverhaal. Waar anders de ouders hun kroost dat niet wil gaan slapen met deze woorden toespreken, heeft hier een kind het laatste woord. Dit verhaal van verwachting en verrassing weet met eenvoudige maar doeltreffende middelen een gezonde spanning op te roepen, die ten slotte uitmondt in een situatie waarmee alle kinderen vertrouwd zijn. De tekeningen met gearceerde kleurvlakken vormen een sfeervolle verpakking voor een verhaal dat rust uitstraalt. Maar…, wat zou er toch in die grote bruine doos zitten?

En? – Kitty Crowther
Prentenboek, hardcover,  pagina’s, De Eenhoorn
Bestel dit boek hier via Bol.com>>

Bekijk alle alle Leespluimen en juryrapporten op www.leesgoed.nl.

Lees ook:
Zoogdieren in beeld
De natuur
Raaf Ree, lees je mee?

About Joni Blesgraaf

joni@hotmail.com'
24 jaar oud en woont in Overveen. Geboren in Haarlem. Heeft Sport en Bewegen (Lifestyle & Gezondheid) gestudeerd aan Hogeschool INHolland Haarlem. Na haar afstuderen heeft zij gewerkt als assistent leidinggevende in de buitenschoolse opvang in Heemstede. Nu bezig met Spaans leren, veel sporten en houdt van schrijven.

Check Also

Leespluim april: Het muizenhuis

Hoe kan het ook anders…. De Leespluim van april 2012 gaat naar Het muizenhuis. Het …