De Bosatlas van Nederland – Junior

bosatlas-nederland-junior-recensie-copyright-trotse-moeders-1Een volledig nieuwe Bosatlas, speciaal voor kinderen van 8 tot 12 jaar! Herkenbare kaarten met de duidelijke Bosatlasstijl en talloze foto’s leiden de nieuwsgierige kinderogen langs talloze boeiende plekken in Nederland. Kleurige kijkplaten laten kinderen verrassende onderwerpen speels ontdekken.

Recensie
Mijn jongste zoon krijgt dit jaar voor het eerst topografie. Topo, zoals hij dat noemt. Eerst waren de provincies aan de beurt, toen de provincie-hoofdsteden en nu werken we samen aan meren en rivieren van Nederland. Voor mij ook leerzaam, want ik was een van de eerste kinderen die een moderne leerlijn aangeboden kreeg, met veel ‘projecten’ en weinig ‘stampwerk’. Enorm leuk, maar wel nadelig voor de basiskennis van aardrijkskunde en geschiedenis. Ik oefen dus graag mee!

Wat ik prettig vind wanneer ik de kinderen help met hun huiswerk, is om steeds andere manieren te vinden om ze te helpen zich de leerstof eigen te maken. Zo heb ik mijn oude Nederland-puzzel opgesnord en samen met mijn jongste gelegd om daardoor samen de provincies en de hoofdsteden te ontdekken. Ik kon er ook ongemerkt wat meer over vertellen en het was nog gezellig ook!

puzzel-nederland-copyright-trotse-moeders-1 puzzel-nederland-copyright-trotse-moeders-2

Nu zijn we bezig met “meren en rivieren” en gelukkig hebben we de Bosatlas Junior net op tijd binnen. Want in plaats van steeds de namen van de rivieren af te dekken en zo te oefenen, laat ik ze door mijn zoon zelf opzoeken in de Bosatlas. Zo blijven er al meteen een aantal namen hangen!

bosatlas-junior-recensie-copyright-trotse-moeders-1

Wat deze Bosatlas zo leuk maakt, is dat er niet alleen maar topografische kaarten in staan, maar dat er ook ingezoomd wordt op een bepaalde provincie. De informatie wordt dan aantrekkelijk weergegeven en er staan ook allerlei leuke weetjes bij.

bosatlas-junior-recensie-copyright-trotse-moeders-2 bosatlas-junior-recensie-copyright-trotse-moeders-5

Maar deze Junior Bosatlas gaat verder: er staat ook overzichtelijke informatie over bijvoorbeeld onze regering (wel hopen dat verkiezingen nog even op zich laten wachten, anders is de zetelverdeling wellicht weer achterhaald), over politie en justitie, hightech, de deltawerken en nog veel meer.

bosatlas-junior-recensie-copyright-trotse-moeders-4 bosatlas-junior-recensie-copyright-trotse-moeders-6

Ook de Nederlandse natuur krijgt volop aandacht. Ook dat gebeurt op een prima manier, met mooie foto’s en begrijpelijke teksten. En overal staan kaarten bij, wat ik persoonlijk erg prettig vind. Het is tenslotte een atlas, geen encyclopedie of iets dergelijks. Hoewel er veel meer informatie in staat, is die informatie toch gekoppeld aan de locatie in Nederland en aan de gegevens die daarbij horen.

bosatlas-junior-recensie-copyright-trotse-moeders-7 bosatlas-junior-recensie-copyright-trotse-moeders-3

Leerzaam èn leuk dus. Mosselen “smikkelschelpen” noemen is erg goed gevonden en spreekt kinderen aan. De “Big Five” in Nederland kende ik zelf niet eens. Het zijn de 5 zwaarste dieren die er in ons land voorkomen (grijze zeehond, edelhert, wild zwijn, ree en bever). Hieronder zie je een overzicht van de diverse thema’s die uitgelicht worden in de junior-versie van de Bosatlas van Nederland. Ik kan me zo voorstellen dat er een heleboel interessante onderwerpen voor spreekbeurten tussen zitten!

bosatlas-junior-recensie-copyright-trotse-moeders-8

Kortom: een must-have voor alle kinderen die aardrijkskunde op school krijgen, topografie moeten leren of die het leuk vinden om door een mooi boek te bladeren en op een prettige manier over Nederland te leren.

De Bosatlas van Nederland Junior
Bekijk op bol.comHardcover, 224 pagina’s, uitgeverij Noordhoff
Bestel dit boek hier >>>>

About Karina Ahles - Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 17 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 14 jaar.

Check Also

Cortex Challenge Geo

Geo-versie van het snelle hersentestspel Cortex! Stel je hersens op de proef in dit leuke …