Wie slim wil worden moet lekker eten

Iedere ouder vraagt zich wel eens af of zijn kind wel gezond genoeg eet. Hoe maak je een lunchpakket of tussendoortje dat je kinderen graag op school eten? En wat vinden zelfs lastige eters lekker? En hoe maak je het tegelijkertijd voedzaam en gezond?

In Wie slim wil worden moet lekker eten worden 25 producten besproken die populair zijn bij kinderen. Het boek geeft tips voor drukke ouders om hun kinderen in no time een evenwichtig hapje of drankje voor te schotelen. Al gaat het om producten waarvan veel mensen denken dat ze voedzaam zijn, de vraag blijft of dat ook klopt. Wat is er nu precies gezond en misschien niet zo gezond aan? Verder vind je in dit boek alternatieven en recepten voor de lunch en tussendoor. Ouders worden zodoende, hoe weinig tijd er soms ook voor is, in staat gesteld praktisch haalbare en gezonde keuzen te maken. Zo kun je goed geïnformeerd genieten van een kind dat lekker eet en lekker in zijn vel zit.

Recensie
Wat staat dit boekje vol met informatie! Bijna om duizelig van te worden. Gelukkig is het wel overzichtelijk ingedeeld; er wordt per voedingsproduct verteld wat er gezond aan is, wat er niet zo gezond aan is, hoe je het eet, hoeveel je ervan zou moeten eten en hoe vaak.

De gezonde dingen zijn prettig om te lezen, je krijgt een bevestiging van dat je goed bezig bent. Maar van de slechte dingen schrok ik wel. Voor elk product is er namelijk ook een reden te bedenken waarom je het vooral niet zou moeten eten.  Zo is de appel gezond, vooral de schil, maar die moet je juist mijden; veel te veel bestrijdingsmiddelen. Of smeerkaas: niet doen: fosfor. En ook oppassen met téveel volkorenbrood. Dat kan een zinktekort opleveren, wat tot groeivertraging, bloedarmoede en weerstandsproblemen kan leiden.

Ik werd er eerlijk gezegd een beetje moedeloos van. Want wat moet je dan nog wel eten? Bij sommige producten staan gerechten. Dat is leuk, want dat brengt je misschien op ideeën. Al gaat de inspiratie mij soms wat ver.  Zo vind ik het zelf bakken van vissticks (zelf paneermeel maken van geroosterd brood, vis in wentelen, bakken) best een heel leuk idee, maar niet om ’s ochtends al voor in de vislucht te gaan staan, zodat mijn bloedjes het mee kunnen krijgen naar school. Dan blijf ik toch maar die boterham pindakaas smeren…En wie weet wat ‘kelppoeder’ is, mag het zeggen.

E-nummers
Wel heel fijn is de uitleg over e-nummers. Wat zijn het en wat doen ze. Een lijstje met schadelijke en minder schadelijke nummers is altijd goed om in de keuken bij de hand te hebben. Nou waren wij al voor een groot deel overgestapt naar ‘zoveel mogelijk zelf doen’, maar met dit lijstje in de hand koop je zeker geen pakjes of zakjes meer…

Al met al een heel handig boekje om in huis te hebben, om bij je in de keuken te hebben en zo nu en dan eens open te slaan bij een product wat op dat moment favoriet is. Dan weet je weer even of je het zonder pardon voor kunt zetten, of dat matigheid geboden is.

Wie slim wil worden moet lekker eten – Kyra de Vreeze
Kinderkookboek, paperback, 150 pag, Becht
Bestel dit boek bij Bol.com>>

About Hanneke Blanksma

hannekeblanksma@hetnet.nl'

Check Also

Het vegetarische kinderkookboek

Sinds de KCC zijn mijn dochter en ik ‘flexitariërs’, wat mij beter bevalt dan haar… …