De 20-weken echo: geen pretecho!

De 20-weken echo is geen pretecho. Het is een medische echo, ook wel Structureel echoscopisch onderzoek (SEO) genoemd wat bedoeld is om eventuele afwijkingen bij je baby vroegtijdig op te sporen. Je moet je dus goed realiseren dat je ook te horen kunt krijgen dat er iets “mis” is. Dit is in 3-4 % van de gevallen zo, dus in de meeste gevallen is alles wat op die echo al te zien is, in orde. Maar… 3-4% dat is nog steeds 3 à 4 keer per 100 echo’s. Het kan dus zijn dat het jou ook overkomt en het is goed om je dat tevoren te realiseren.

Moet je tegen een 20-weken echo opzien?
Nee, natuurlijk niet! Er wordt immers uitgebreid naar je kindje gekeken en jij kunt lekker meegenieten. Je kindje heeft ongeveer de helft van de lengte die hij/zij zal hebben bij geboorte, maar weegt maar ongeveer 10% van het uiteindelijke gewicht. Toch is er al veel te zien!

Waar kijken ze naar bij de 20-weken echo?
Zoals bij iedere echo wordt de lengte van je baby gemeten. Te verwachten met 20 weken is ongeveer 16,5 centimeter lang van kop naar de kont en ongeveer 25 centimeter van kop tot hak. Oftewel de lengte van een banaan. Je baby weegt nu ongeveer 320 gram. Houd er wel rekening mee dat een 20-weken echo niet precies bij 20 weken gemaakt hoeft te worden. Het kan ergens tussen de 18 en 22 weken zwangerschap gepland worden. Er wordt ook gekeken of er voldoende vruchtwater is. Je baby wordt daarna uitgebreid onderzocht op allerlei mogelijke afwijkingen die dan al te zien zouden kunnen zijn.

Hoe betrouwbaar is een 20-weken echo?
Bij een 20-weken echo zijn een aantal afwijkingen te zien. Het kan gebeuren dat er een afwijking gezien wordt op de echo, die later blijkt er niet te zijn. Andersom kan ook: dat er niets gezien wordt, maar dat er later blijkt wel een afwijking te zijn. Hieronder staan een aantal afwijkingen die gezien kunnen worden, met tussen haakjes de betrouwbaarheid er achter:

  • Spina bifida (open ruggetje), dit is wanneer de wervels niet goed gesloten zijn waardoor het zenuwweefsel beschadigd kan raken (90%)
  • Anencephalie, dit is wanneer het schedeldak niet aanwezig is (99%)
  • Hydrocephalus, dit is wanneer er te veel water in het hoofdje is (60%, dit is later in de zwangerschap soms beter te zien)
  • Afwijkingen extremiteiten, dit is wanneer armpjes of beentje ernstige afwijkingen vertonen of helemaal afwezig zijn (90%)
  • Hernia diafragmatica, dit is wanneer er iets niet goed is in het middenrif, de spier tussen de buikholte en de borstholte (90%)
  • Omphalocele/gastroschisis, dit is wanneer er iets niet goed is in de buikwand (90%)
  • Grote nierafwijkingen, dit is wanneer de nieren er helemaal niet zijn of erg afwijken (85%)
  • Ernstige hartafwijking (tussen de 70% en 80%, het hartje is nog zo klein dat het lastig is om alle mogelijke afwijkingen te kunnen zien)

Kan ik bij een 20-weken echo zien of ik een jongetje of een meisje verwacht?
Een 20-weken echo is niet bedoeld om het geslacht van je baby te bepalen. Soms is het wel te zien tijdens het onderzoek. Bedenk dus van tevoren of je het wilt weten en spreek dat ook af met degene die de echo maakt! Wanneer je het wel wilt weten en er is tijd, dan kan een echoscopist nog even voor je “zoeken”. Dit is echter geen onderdeel van het onderzoek! Wanneer je te horen krijgt dat je zwanger bent van een jongen of van een meisje, is er een 95% zekerheid dat het klopt…

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Waar wil jij sterker in worden?

Wanneer je zwanger bent, of Trotse Moeder van een of meerdere kinderen, ziet je leven …

Share
Share