karinvandewielfotografie

Help! problemen bij borstvoeding

karinvandewielfotografieJe kindje is eindelijk geboren en je hebt misschien al een paar maanden voor de bevalling besloten dat je jouw baby borstvoeding wilt gaan geven.  Omdat het kan zijn dat je tijdens het voeden tegen problemen aan loopt hebben wij een aantal veel voorkomende problemen op een rijtje gezet.

De problemen met voeden:

Pijnlijke tepels: pijnlijke tepels ontstaan als je baby niet goed wordt aangelegd, verkeerd zuigt of plotseling van je borst gehaald wordt. Maar het kan ook ergens anders door komen zoals natte zoogkompressen, het smeren van teveel crème, een schimmelinfectie of een te kort tongriempje van je kindje. Pijnlijke tepels kunnen erg vervelend zijn en je doen twijfelen of je nog wel door wilt gaan met de borstvoeding. De pijn is het heftigst als de baby begint met drinken, maar trekt gelukkig meestal weg als de baby aan het drinken is.

Tip: als je pijnlijke tepels hebt doordat je baby maar niet op de goede manier wil drinken, kunnen tepelbeschermers helpen. Dit zijn zachte silicone hoesjes die de tepels en de tepelhof beschermen. Het nadeel hiervan is wel dat je baby er snel aan went en misschien straks wel niet meer zonder kan. Wat ook kan helpen is het laten opdrogen van moedermelk en speeksel restjes op je tepel. Dit werkt namelijk helend.

Aanleggen: het kan zijn dat je, door kapotte plekken op je tepel, het lastig vindt je baby goed aan te leggen. Je baby is goed aangelegd als hij of zij de tepel helemaal met de tepelhof in zijn mondje heeft. Zorg dat zijn of haar mondhoek op de kapotte plakken ligt, daar doet het namelijk het minste pijn.

Tip: gebruik na het voeden een antischimmelgel of -olie. Dit kan infecties helpen voorkomen. Let er wel goed op dat je het goed weg wast zodra je je kindnje weer opnieuw gaat voeden.

Stoppen met voeden: het is belangrijk dat als je baby klaar is met drinken, je hem of haar ook van je borst afneemt. Je borsten zijn namelijk geen fopspenen. Steek, als je kindje klaar is met de borstvoeding, je pink voorzichtig tussen zijn mondje en jouw tepel. Hierdoor verdwijnt de zuigkracht en kan je jouw borst makkelijk vrij maken.

Tip: als je op de handpalm van je baby drukt, stopt hij of zij ook met zuigen. Door een reflex doet hij/zij dan namelijk automatische zijn mond open.

Stuwing: stuwing is een overproductie van melk, waardoor je borsten hard, warm en pijnlijk aanvoelen. Je kunt er zelfs koorts door krijgen. Stuwing kan buiten de eerste stuwingsperiode ook veroorzaakt worden door stress, te strakke bh’s of het verkeerd aanleggen van je baby.

Wat te doen: bij stuwing is het belangrijk dat je borsten direct na de voeding afkoelen en eventueel zachtjes gemasseerd worden. Laat jouw baby de meest pijnlijke borst als eerst leegdrinken en leg hem met zijn kin op het harde deel van je borst. De kin van je baby werkt dan masserend.

Borstontsteking: een borstontsteking is de angst van elke voedende vrouw. Helaas hebben veel vrouwen er last van en kan het iedereen overkomen. Zelfs de ervaren vrouwen die al twee of drie kinderen gevoed hebben. De ontstekingen worden veroorzaakt door bacteriën die via de tepel in de melkklieren terechtkomen. Symptomen van borstontsteking zijn een hevige pijn aan je klieren en je borst, koude rillingen en een temperatuur die wel op kan lopen tot 40 graden of hoger.

Wat te doen: bel, zodra je vermoedt dat je last hebt van een ontsteking, je huisarts of verloskundige. Je kunt gewoon door blijven gaan met voeden. Je kunt de bacterie namelijk niet overdragen aan je baby. Ook zijn er medicijnen beschikbaar die niet schadelijk zijn voor je baby.

TIP: mocht je problemen ondervinden met het geven van borstvoeding, kan je altijd contact opnemen met je huisarts, de verloskundige, de kraamhulp, het consultatiebureau of een lactatiedeskundige.

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Is een hittegolf schadelijk voor mijn ongeboren baby?

Wanneer je zwanger bent en er is een hittegolf, of gewoon een dag met hoge …

Share
Share