De kracht van betekenis [recensie]

In ‘De kracht van betekenis’ stelt Emily Esfahani Smith dat we het verkeerde doel najagen. De westerse cultuur is geobsedeerd door geluk. Toch voelen veel mensen zich vervreemd en doelloos, soms zelfs wanhopig. Niet geluk, maar betekenis maakt het leven de moeite waard. Op basis van recent psychologisch onderzoek en inzichten uit de filosofie en de literatuur laat Esfahani aan de hand van vier pijlers zien hoe we een zinvol leven kunnen vormgeven. Ook voerde ze talloze gesprekken met onder anderen een dierenverzorgster, een ex-crimineel en een astronaut, om erachter te komen hoe je zin geeft aan je leven.

Recensie
De kern van De kracht van betekenis is niet dat we er naar moeten streven om gelukkig te zijn, maar dat het er om gaat dat we een zinvol en betekenisvol leven leiden. Persoonlijk denk ik dat dat een van de basisvoorwaarden is om gelukkig te kunnen worden, maar misschien dat dit boek maakt dat ik er wat genuanceerder naar ga kijken.

 

De cover van De kracht van betekenis spreekt mij wel aan. Een figuur van vier zachtgekleurde strepen en de letters van het woord ‘betekenis’ in dezelfde vier kleuren. Dat moet vast iets betekenen … ik heb het er eerlijk gezegd niet helemaal uit kunnen halen, hooguit dat de vier strepen de vier pijlers van een zinvol leven representeren.

 

De kracht van betekenis onderscheidt vier pijlers voor een zinvol leven:

  1. Ergens bij horen, het maakt niet uit waarbij, familie, een actiegroep of de sportvereniging.
  2. Een doel dat ons motiveert iets aan de wereld bij te dragen, hoe bescheiden die bijdrage ook is.
  3. Een coherent verhaal over je leven kunnen vertellen, waardoor ervaringen samenhang en betekenis krijgen.
  4. Transcendentie, gebeurtenissen waardoor je boven het alledaagse uitstijgt, bijvoorbeeld wanneer je naar mooie muziek luistert, naar de sterrenhemel kijkt of een mystieke ervaring hebt.

 

De kracht van betekenis is niet per se een boek dat vlot en makkelijk leest. Ik had van tijd tot tijd ook best moeite me er goed toe te zetten het te lezen. Smith heeft zich grondig verdiept in de materie en veel gelezen. Ze verwijst veelvuldig naar filosofen en wetenschappers. Het grote aantal noten toont haar grondigheid aan.

De kracht van betekenis – Emily Esfahani Smith
Psychologie, paperback, 320 pagina’s, Uitgeverij Ten Have
Bestel ‘De kracht van betekenis’ hier >>>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

‘Omringd door idioten’ door Zweedse coach Thomas Erikson

Wie herkent niet de situatie waarin je in je omgeving communiceert met collega’s, vrienden, familie-leden, …

Share
Share