De huisvrouwmonologen met update theatervoorstelling

Aan de moderne vrouw worden veel eisen gesteld: ze wordt geacht een succesvolle carrière te hebben, ze moet een goede moeder en echtgenote zijn, ze moet sporten én ze moet ook nog lekker kunnen koken. De spagaat, waar je door al die eisen in verzeild raakt, staat centraal in De huisvrouwmonologen.

Dit boek is geschreven door Sylvia Witteman. Columnist voor Linda. en de Volkskrant en ook bekend van verschillende boeken. Ik hou erg van de schrijfstijl van Sylvia Witteman, lekker expliciet en cynisch met een enorme dosis humor. Als ik ’s morgens een citaat uit de krant voorlees, zijn het vaak een paar zinnen van Sylvia Witteman; she brightens up my day!

De huisvrouwmonologen is de integrale tekst die is verwerkt tot een theaterproductie. Dit is een voorstelling over het thema ‘alles goed willen doen’. Witteman heeft zich voor de tekst gebaseerd op 150 interviews met vrouwen van toen, vrouwen van nu en vrouwen van morgen. Ieder van deze drie generaties is vertegenwoordigd in het boek: Elise de vrouw van toen, Saskia de vrouw van nu en Gijsje de vrouw van morgen. Ze zitten boordevol frustraties en ambities en hun levens zijn continue in beweging. Ze staan ieder op een keerpunt in hun leven en moeten gedurende het boek een aantal moeilijke keuzes maken. En passant komen diverse huishoudelijke zaken aan de orde, zoals de was, iedere dag koken en boodschappen doen. Maar ook zieke kinderen komen voorbij, en seks, want wanneer heb je daar tijd voor als werkende moeder die ook nog het huishouden in haar eentje moet bestieren?

Ik moest de eerste paar hoofdstukken even wennen aan de opzet van De huisvrouwmonologen. Het is alleen maar monoloog en dialoog van en tussen de vrouwen, er is verder geen verbindende tekst. Al snel zat ik echter in de sfeer en zag ik de drie vrouwen voor me, drie vrouwen die ieder in soms heftige bewoordingen zich uiten en alles wat ze bezighoudt er uit gooien.

Ik heb genoten van het boek! Herkenning, verbazing, medeleven, alles kwam voorbij. Het boek boeide me zo erg en las zo vlot, dat ik het ook in nagenoeg een ruk heb uitgelezen. Het was dat ik tussendoor ‘even’ moest vergaderen… Leuk detail is dat vrijwel ieder hoofdstuk eindigt met of een muziekadvies van Sylvia, passend bij de sfeer van het hoofdstuk. Of met een lekker recept, wat past er beter bij Sylvia Witteman? Groentesoep bijvoorbeeld, of gehakt met snijbonen of sudderlapjes en mac and cheese.

De huisvrouwmonologen – Sylvia Witteman
Roman, paperback, 168 pagina’s, Nijgh & Van Ditmar
Bestel dit boek hier>>

8-4 2013, aanvulling van de redactie: na het zien van de gelijknamige voorstelling, vinden we het boek toch een stuk minder dan de voorstelling zelf. Het is eigenlijk echt een script dat je leest. De acteurs maken deze voorstelling briljant en zorgen voor een zeer welkome interactie met het publiek als toevoeging

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Soof (film)

Independent Films brengt op 12 december de film Soof naar de bioscopen: een herkenbare en hedendaagse komedie, onder …

Share
Share