Met de komst van een baby begon ik mij te oriënteren welke luiers wij voor onze zoon wilden gebruiken. Een vriendin gebruikte voor haar kinderen katoenen luiers. Ik had hier nooit eerder over nagedacht, maar na de mogelijkheden bekeken te hebben, besloten wij ook hiervoor te gaan. Tegenwoordig zijn ze als broekje verkrijgbaar met hippe designs en inleggers van katoen, hennep of bamboe. De inlegger bestaat uit verschillende dunne lagen stof, die vocht meestal optimaal opnemen.
In eerste instantie kiezen wij zelf trouwens voor katoenen luiers om het milieu te sparen. De hoeveelheid afval is veel minder zonder wegwerpluiers. Ook al moeten katoenen luiers gewassen worden, toch is de milieubelasting lager dan bij wegwerpluiers (bron: milieucentraal). Katoenen luiers drogen snel, daarom wassen wij ze alleen en drogen ze erna op de waslijn. Ze hangen in de badkamer en zijn binnen 4 uur droog. In totaal hebben wij 1-2 wassen extra in de week door het gebruik van de katoenen luiers. De aanschaf van katoenen luiers is niet goedkoop. Je hebt een groot pakket nodig om deze luiers te gaan gebruiken zodat je niet dagelijks een was hoeft te draaien. Maar doordat je daarna alleen wat extra hoeft te wassen, heb je de investering er ruim uit bij het gebruik voor 1 kindje (voor berekeningen kan je kijken op de website van milieucentraal).
Recensie
Om te testen krijgen wij van Babybum de katoenen luiers van Rumparooz. Door middel van het handige drukknopensysteem op de voorkant is de luier af te stellen voor baby’s van 3 kg tot 15 kg. Voor baby’s die veel plassen zijn er inleggers beschikbaar van hennep of bamboe. Deze zijn ook af te stellen voor een jongetje en een meisje. De luier sluit je met klittenband om je baby. Helaas plakt het sluitingslipje van klittenband ook met de binnenkant van de luiers zelf. Dat is een beetje jammer, maar je trekt het makkelijk los en verder sluit de luier uitstekend.
Het is even zoeken hoe de inleggers in de luier gaan. Ik vraag mijn man om hulp en samen bekijken we het instructiefilmpje op de site van de leverancier. Het blijkt een zeer simpel systeem te zijn dat we even over het hoofd zagen. Je schuift de inlegger, die je ook met drukknopen kan afstellen, gewoon met de hand in de luier. Even strak erin leggen en ze blijven een draagbeurt goed zitten. Van de drukknopen lijkt mijn zoon van 6 maanden trouwens geen last te hebben.
We trekken mijn zoon de luier aan en het zit prima. Het is een stoere, vrolijke print met brandweerwagens. Helemaal goed voor mijn kind! Er zijn ook andere designs dus voor ieder wat wils. Mijn zoontje blijft tussen de voedingen door helemaal droog en de luier lekt ook niet langs de zijkant. Wat wel erg jammer is, is dat de luier in zijn geheel in de was moet ook na alleen een plasbeurt. Dit levert wel veel was op in vergelijking met alleen het wassen van de inleggers en met de hand uitspoelen van het broekje. Dit zie je nog wel bij andere merken.
Veel mensen kijken mij trouwens meewarig aan als ik vertel dat wij katoenen luiers gebruiken. Het is even wennen, maar het is erg gemakkelijk in het gebruik. Deze Rumparooz luier is een goede luier. Het ziet er mooi uit, lekt niet en is minder schadelijk voor het milieu dan wegwerpluiers. Groot voordeel is dat met 1 broekje je alle luier maten kan maken en dus met één aanschaf alles in huis hebt. De extra inleggers bieden extra bescherming als de kinderen ouder worden en meer gaan plassen. Nadeel vind ik wel dat ook steeds het broekje moet worden mee gewassen.
Vind hier bij Babybum meer informatie over de Rumparooz katoenen luiers>>