Het geheim van een gelukkig kind

Er is geen ontkomen aan: een kind moet opgevoed worden en iedere ouder worstelt met die opvoeding. De oude methoden lijken niet meer te werken: de tijd dat kinderen maar hadden te luisteren ligt ver achter ons en ook de straffen- en belonen- tactiek van de Super Nanny is inmiddels achterhaald. Hoe moet het dan wel? In Het geheim van een gelukkig kind laat gedragspedagoge Claudia Gold zien dat de sleutel ligt in het echt aanwezig zijn voor je kind. De laatste bevindingen van de ontwikkelingspsychologie tonen aan dat het voor de ontwikkeling van een kind van groots belang is dat het zich gewaardeerd en gehoord voelt door de ouders. Dan leert het zichzelf begrijpen en uiteindelijk ook beheersen. En daarmee lossen alledaagse gedragsproblemen als slecht slapen, huilen, driftbuien en opstandigheid, zich als vanzelf op. Als in… zet je mobieltje uit op je vrije dag en verdiep je in de belevingswereld van je kind.

Recensie
Er is geen onderwerp meer besproken onder ouders dan het opvoeden volgens mij. Vaak willen we niet toegeven dat we ook wel eens tegen problemen aanlopen, maar als je als ouder toch je mond open doet, merk je al snel dat je niet alleen staat. Het lijkt wel alsof de andere moeders dan pas beseffen dat iedereen dezelfde problemen tegen komt met opvoeden… Het is dan ook niet vreemd dat er ontzettend veel opvoedboeken in de handel zijn. Maar wordt het met al die verschillende boeken over opvoeden het er nu eenvoudiger op of niet?

Eerlijk is eerlijk, zoveel opvoedboeken zoveel opvoedstijlen. Een opvoedtechniek kan dan nog zo hot zijn op dit moment, als het niet bij je past zal het niet werken. Zelf ben ik wel gecharmeerd van de Supernanny methode, maar dit pas ik ook niet volledig toe. Ik heb daar die dingen uitgepikt die voor mij van belang zijn en waar ik mij goed bij voel. Zo is het denk ik met elke opvoedmethode: je past het nooit volledig toe, maar je pakt er uit wat voor jou van nut is.

Het geheim van een gelukkig kind is een boek van deze tijd en is – mijn inziens – vooral een boek dat je bewust maakt van hoe jij in het leven staat. Het drukke leven van een moeder staat centraal en de insteek om problemen aan te pakken ligt dan ook op dit accent. Want het gaat niet om hoeveel tijd je met de kinderen doorbrengt, maar hoe effectief deze tijd is. Beter een half uur echt volledig je aandacht op je kind richten dan een halve dag continu afgeleid worden van je kinderen omdat je telefoon gaat, er mail gecheckt moet worden en je nog zit te prakkiseren wat je vandaag op tafel moet zetten.

De vraag is natuurlijk of dit opvoedboek iets toevoegt aan de uitgebreide collectie opvoedboeken. Zoals ik al eerder zij zit in elk boek voor elke ouder wel goede adviezen en is het vooral of iets bij je past of niet. Het geheim van een gelukkig kind is vooral een boek waarbij je als ouder je bewust wordt van je gedrag. Want misschien denk je wel dat je – als je met de kinderen bezig bent – dit volledig doet, maar je zult zien hoe snel je afgeleid kunt worden. Even een binnenkomend berichtje op je mobiel lezen, even snel iets opruimen, even snel… Je kunt het lijstje zelf al snel invullen met allerlei zaken die je snel tussendoor doet. Net zoals in alle andere opvoedboeken zijn er hier ook bruikbare adviezen en tips te vinden. Het slaat een beetje een open deur in, want eigenlijk snappen wij zelf ook wel dat het belangrijk is dat er 100 % aandacht voor je is. Als je zelf een gesprek met iemand voert, stoor je jezelf  ook aan het feit als ze tijdens het luisteren naar bijvoorbeeld het schermpje van hun smartphone zitten te turen omdat er net een berichtje is binnen gekomen.  Het boek laat je vooral bewust worden van wat je doet of laat. Alle valkuilen komen aan bod en als je wil veranderen dan lukt dat ook. Vooral een aanrader voor alle moeders die continu alle ballen in de lucht willen houden en daarbij het gevoel hebben altijd iets te vergeten of niet goed te doen.

Het geheim van een gelukkig kind – Claudia Gold
Pedagogiek, paperback, 240 pagina’s, Kosmos
Bestel dit boek hier>>

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Leuke uitspraken van ons kleine Josephientje – deel 6: opvoeding [persoonlijke blog]

Laatst kwam ik in de la een notitieboekje tegen met leuke uitspraken van Josephine, toen …