Elke dag een druppel gif – ook nu actueel

4 & 5 mei 2019: In Nederland herdenken we op 4 mei de oorlogsslachtoffers en vieren we op 5 mei dat we in vrijheid leven. Persoonlijk vind ik het erg belangrijk om ieder jaar, letterlijk, stil te staan bij oorlogen en de gevolgen daarvan. De mensen die overleden zijn verdienen onze stilte, maar ook de mensen die nog steeds leven met de nasleep van de oorlog. Dat kunnen nare herinneringen zijn, verlies van dierbaren,problemen met de gezondheid etc. Maar ook de keuzes die mensen maakten, kunnen nog jaren doorwerken in het leven van hun kinderen en kleinkinderen.

Bij een oorlog zien we vaak twee ‘strijdende partijen’, de ene ‘goed’ en de andere ‘slecht’. Maar de realiteit is genuanceerder: niet alle mensen van de ‘ene kant’ zijn goed en niet alle mensen van de ‘andere kant’ zijn ‘fout’. Er zit een heel gebied tussen. Mensen vertellen over ‘de vijand’ die zorgde voor medicijnen voor een ziek kind, maar ook over buren die handel dreven met ‘de vijand’.

De laatste jaren is er meer aandacht voor het grote grijze gebied tussen goed en fout. Er is meer begrip voor de omstandigheden waardoor mensen bepaalde keuzes maakten. En die keuzes maken mensen niet per definitie tot een goed of een slecht mens.

Wilma Geldof heeft een boek geschreven over dit thema: Elke dag een druppel gif. Ze won daarmee de Thea Beckmanprijs. Het boek is geschikt voor iedereen vanaf een jaar of 16 en blijft onverminderd actueel. Een mooi boek om zelf te lezen en om aan je kind(eren) te laten lezen wanneer ze wat ouder zijn.

Inhoud
Maarten is elf jaar als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Als NSB-kind is hij het mikpunt van pesterijen. Terwijl zijn oudere broer Walter aan het oostfront vecht, voert Maarten op school zijn eigen kleine oorlog. Dan wordt hij, tot grote trots van zijn vader, toegelaten tot de Reichsschule, een ‘Hitlerschool’. Terwijl heel Nederland gebukt gaat onder de verschrikkingen van de nazi’s, is Maarten voor het eerst sinds lange tijd weer gelukkig. Maar dan capituleert Duitsland en breekt voor Maarten pas echt de oorlog uit. Als hij negentien jaar is, krijgt hij een relatie met Hanne. Zij is fel antinazi en Maarten kan niet langer zwijgen over zijn verleden. Er is iets wat hij als dertienjarige heeft gedaan wat mogelijk grote gevolgen heeft…

Elke dag een druppel gif – Wilma Geldof
Paperback, 368 pagina’s, uitgeverij The House of Books
Bestel dit boek hier >>>>

About Karina Ahles - Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 17 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 14 jaar.

Check Also

Het Geheim

De waarheid die ze wegstopte, zal de redding betekenen voor een andere vrouw Inhoud Mary …