De steen van Eileen – Siggi & de Vikingen deel 2 [recensie]

Nadat Siggi de Vikingen verlost heeft van de vloek kunnen ze eindelijk van het eiland wegvaren. Maar als ze in een vreselijke storm terechtkomen, spoelen de Vikingen aan op een eiland waar een oorverdovende herrie klinkt. Siggi, Lars, Britt en Ulli ontdekken dat de herrie doedelzakmuziek is, ze zijn bij de Schotten beland! Al snel nemen de Schotten Ulli en Britt gevangen. De Vikingen besluiten de strijd aan te gaan maar de Schotten lijken onverslaanbaar. Tot Siggi een list bedenkt …

Recensie
De steen van Eileen is het tweede deel waarin Siggi en zijn Viking-familie de hoofdrol spelen. Aan het einde van het vorige deel ‘De vloek van Freya’, is het de Vikingen eindelijk gelukt het eiland te verlaten waar ze al eeuwenlang vast zaten. Aan het begin van dit deel zijn ze nog op zee. Dat duurt echter niet lang, want het gaat stormen en het is mistig en de stoere Vikingen spoelen aan op het strand. Als lezer heb je al snel door dat de Vikingen nu in Schotland beland zijn.


Hier maken ze natuurlijk van alles mee. Dat begint met doedelzakmuziek die nogal beangstigend is en vervolgens de ontvoering van twee kinderen. Een soort Highland Games, onder het genot van een bordje haggis, moeten tot de bevrijding van de kinderen leiden. En dat terwijl de Vikingen uit zijn op een goed gevecht … Gelukkig weet Siggi vriendschap te sluiten met een Schotse jongen en komt uiteindelijk alles goed.

 

De steen van Eileen is net zo grappig en ontwapenend als het eerste deel. Persoonlijk vind ik het verhaal in dit tweede boek leuker en beter in elkaar zitten dan het eerste deel. Dat lijkt er vooral op gericht te zijn iedereen kennis te laten maken met de hoofdpersonen en de setting.

In mijn ogen is in De steen van Eileen een glansrol weggelegd voor de slaven Sip en Slungel. Die hebben onbedoeld dezelfde route als de Vikingen gevolgd, spoelen aan op hetzelfde Schotse strand en belanden weer bij die ellendige Vikingen. Ze denken beter af te zijn bij de Schotten. Ondertussen komen stukjes van hun geheugen terug, althans, daar lijkt het op. Van tijd tot tijd spreken ze keurige zinnen in het Latijn uit en denken Romeinen te zijn. En dat terwijl het Romeinse Rijk al honderden jaren eerder uiteen gevallen is …

Kort gezegd, De steen van Eileen is een leuk tweede deel van een grappige serie met een stelletje onbenullige vikingen in de hoofdrol. Leuk voor jongens én voor meisjes. Laat ik niet vergeten te melden dat het boek geen graphic novel is, maar wel vol staat met stoere en originele illustraties die perfect bij het verhaal passen!

 

De steen van Eileen (Siggi & de Vikingen 2) – Elisabeth Mollema
Jeugdboek, hardcover, 336 pagina’s, Uitgeverij Moon
Bestel ‘De steen van Eileen’ hier >>>>

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De Wolventemmer, Opgejaagd – jeugdboek Barbara Jurgens

Als wolventemmer is het Runa’s taak om de bedreigde wolven uit Italië naar een veilige …