Vaiana: de nieuwste Disney film [recensie]

Polynesië (πολυ = veel, νησος = eiland, vele eilanden dus) is naast Melanesië en Micronesië een van de drie grote eilandengroepen in de Grote of Stille Oceaan die samen Oceanië vormen. Ruwweg vormt het een driehoek met Nieuw-Zeeland, Hawaï en Paaseiland als hoekpunten. De totale landoppervlakte is ongeveer 294.000 km² op een wateroppervlakte van meer dan 50 miljoen km². In totaal zijn er meer dan 1000 eilanden die behoren tot Polynesië. 

Bovenstaande informatie komt uit Wikipedia en heb ik geplaatst omdat de nieuwste Disney film: Vaiana, zich afspeelt op een van die eilanden en voor het grootste deel op de Stille Oceaan. De film Vaiana begint met het verhaal dat, in een ver verleden, het hart van het eiland gestolen is door een half-god. De dochter van de ‘Chief’ wordt door de oceaan uitgekozen om het hart terug te brengen, maar haar vader wil niet dat ze voorbij het rif gaat, vanwege de vele gevaren van de oceaan.

Uiteraard gaat ze toch, vergezeld van een uiterst domme haan, die erg grappig is. Op zoek naar halfgod Maui, die zeer vol van zichzelf is en met moeite overgehaald kan worden om zijn gestolen haak terug te halen en het hart terug te plaatsen om het eiland te redden.

Eigenlijk is het verhaal complexer, en dat is wel jammer want voor kinderen is het verhaal zelf niet zo te volgen. Mijn kinderen konden met name de boottocht van Vaiana en de avonturen die ze beleeft vertellen na afloop van de film, maar het hele verhaal er achter ging aan ze voorbij. Uiteraard niet erg, want er valt genoeg te beleven. Veel liedjes en vooral prachtige computeranimaties. Wat is die techniek toch enorm ver ontwikkelt. Wanneer je naar het water kijkt zie je zoveel details, zowel in kleur als in vorm. Schitterend. Dat alleen al maakt de film de moeite waard.

Verfrissend is ook dat het verhaal zich afspeelt op een Polynesisch eiland en dat de hoofdpersoon een stoere dame is. De leeftijdsindicatie 6+ is zeer op z’n plaats. Het is best spannend af en toe, met dreigende beelden, en er gaan ook mensen dood, dus zéker meekijken met jonge kinderen!

De kinderen en ik vonden de film vooral mooi. En dan vooral wat de beelden betrof. Het verhaal zelf is niet zo boeiend dat ik deze film nog een keer in de bioscoop zou willen gaan kijken, ik wacht de DVD wel af. Maar… de prachtige beelden van de natuur en het water alleen al maken dat ik iedereen die nog een mooie film wil gaan zien in de bioscoop, zou adviseren om Vaiana op groot scherm, liefst in 3D te gaan bekijken!

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

Jippie No More! op het Cinekid Festival en vanaf 13 december in de bioscoop.

Iedere herfstvakantie vindt Cinekid Festival plaats: het grootste kinderfilm- en mediafestival ter wereld. De nieuwste …

Share
Share