Kunst met Taart – Thé Tjong-Khing

kunst-met-taart-cover-trotse-moedersHet schilderij van mevrouw Hond wordt gestolen. De dieren zetten de achtervolging in en komen zo terecht in de grote kunstwerken uit de geschiedenis. – Kunnen ze de dief vatten? – Waarom is mama Konijn boos op mevrouw Varken? – En waarom rent meneer Varken achter mama Konijn aan? Herken je de werken van Van Gogh, Mondriaan, Picasso en vele andere grote kunstenaars?

Recensie
Het boek Waar is de taart is een van de meest gepakte boeken uit de tijd dat mijn jongste kleiner was. Samen op zoek gaan naar de taart, maar ook naar de andere verhaallijnen die via mooie personages door de pagina’s liepen, was iedere keer weer een feest. Omdat er geen woorden in staan, kun je het boek iedere keer weer een ander avontuur laten zijn. Geweldig.

kunst-met-taart-trotse-moeders-1Ik was dan ook erg benieuwd naar Kunst met Taart, het nieuwste prentenboek van Thé Tjong-Khing die zijn tekentalent niet alleen gebruikt om boeken van anderen te illustreren, maar ook zelf complete boeken maakt.

Kunst met Taart is wederom een boek zonder tekst met prachtige, herkenbare prenten. Karakters uit Waar is de Taart, komen ook in dit boek voor. Zelfs de taart is hetzelfde 😉

Toch is dit een compleet ander boek. In dit boek wordt gedroomd dat het schilderij van mevrouw Hond geroofd wordt. De achtervolging op ‘de boef’ wordt groots ingezet en de groep achtervolgers komt bladzijde na bladzijde in een nadere omgeving terecht: een omgeving bestaande uit een bekend schilderij of uit onderdelen daarvan.

Er lopen ook weer andere verhaallijntjes door het boek heen, maar de nadruk ligt op de groep die achter het schilderij aan gaat, en op alle bekende kunstwerken die er (deels) te zien zijn.

kunst-met-taart-trotse-moeders-4

Geweldig goed gedaan, de kunstwerken leiden niet af van het verhaal, wat voor kinderen weer erg leuk is om te vertellen en steeds aan te vullen, maar ze maken het wel leuker voor ouders om mee te kijken. Want de schilderijen zijn erg bekend en ook mensen die zelden in een museum komen, zullen een heleboel kunstwerken herkennen.

Sommige schilderijen werden zelfs al door mijn eigen kinderen herkend, zoals De Schreeuw van Edvard Munch en de stukken uit de schilderijen van Vincent van Gogh en ‘De Denker’ van Auguste Rodin. Ik vermoed dat het herkennen door kinderen van de kunst die in Kunst met Taart te zien is, meer “andersom” zal gebeuren: wanneer we een keer in een museum zijn waar een schilderij hangt, zullen ze het herkennen uit het boek omdat ze het dan al heel vaak, onbewust misschien, in zich op hebben genomen.

kunst-met-taart-trotse-moeders-2

Sommige afbeeldingen zijn zo opvallend dat ze vragen oproepen bij de kinderen. Zoals de klok uit ‘De volharding der herinnering‘, een van de bekende schilderijen van Salvador Dalí. En dat is dan weer een mooie aanleiding om een boek van deze schilder er bij te pakken en samen op zoek te gaan naar dit surrealistische schilderij en andere werken.

kunst-met-taart-trotse-moeders-3Overigens zijn voor- en achterin het boek gebruikte bekende werken mèt naam van de kunstenaar herkenbaar getekend. Zo kun je zelf snel terugzoeken wie ook alweer “die bekende golf” heeft getekend. Leuk is ook om op zoek te gaan naar de afgebeelde schilderijen en objecten (ik heb overigens na meer dan 10 keer het boek doorgekeken te hebben, de Mona Lisa nog steeds niet ìn het boek gevonden….)

Kortom: voorlopig zijn we nog niet uitgekeken op dit prachtige boek wat alles in zich heeft om net zo’n klassieker te worden als Waar is de Taart, maar nog leuker is voor ouders, en is het een van de weinige boeken die dit jaar de maximale score weet te behalen: 5 sterren!

Kunst met Taart – Thé Tjong-Khing
Bekijk op bol.comEen originele kennismaking met kunst voor jonge kinderen
Hardcover, prentenboek, zoekboek, 32 pagina’s, uitgeverij Lannoo
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

3 leuke bakideeën voor Kerst

Kerst is dé ideale tijd om gezellig met het hele gezin te gaan bakken. Op …

Share
Share