Home / Blogs / Het leven als kraamverzorgster

Het leven als kraamverzorgster

Mijn leven als kraamverzorgster is altijd spannend. Waar ga ik naartoe en wanneer? Zelf werk ik op rooster, wat inhoud dat ik wel weet wanneer ik start met werken, maar hoe laat en waar is voor mij de vraag. Voor de kraamverzorgster is het wachten tot een belletje…

Als het telefoontje komt dat ik aan de slag moet, heb ik een uur de tijd om bij het gezin aanwezig te zijn. Een kraamverzorger komt natuurlijk in de kraamtijd de kraamvrouw, baby en het nieuwe gezin helpen. Dit zijn vaste momenten overdag. Maar wij worden ook na iedere bevalling ingezet. Bij een thuis bevalling voor directe hulp na de geboorte. Maar ook als het gezin ’s avonds of ‘s nachts uit het ziekenhuis weer thuis komt, helpen wij het gezin even op weg zodat ze met een goed gevoel de avond of nacht ingaan. Totdat er de volgende dag een collega is die de reguliere kraamhulp doet. Snelheid is dus op deze momenten belangrijk.  Zo komt het wel eens voor dat ik mijn kar met boodschappen moet laten staan omdat er een nieuwe wereld burger in aantocht is. Als mijn telefoon gaat, dan denk ik dus vaak “oké bingo, waar mag ik nu naar toe?”

Ik krijg vaak beperkte informatie door. De naam van het gezin, het adres  en telefoonnummer, hoeveelste kindje, of er huisdieren zijn en of de moeder van plan is borstvoeding of de fles gaan geven. Als het kindje al geboren is, dan krijg ik ook de naam, gewicht en de bijzonderheden van de bevalling door. En dan… moet ik echt op pad.

Ik neem mijn tas mee met de essentiële dingen: mijn handboek over bijzondere handelingen en een borstvoeding en flesvoeding handboek, mijn weegschaal, handschoenen en hulpmiddelen voor de borstvoeding. En mijn Tom Tom; daar kan ik echt niet zonder! En dan ga ik echt op weg naar een spannend moment…

About Vera R

Ik ben Vera riem, getrouwd met Menno en moeder van Quinty (8 jaar), Danique (7 jaar), Maudie (4 jaar) en Finn (2 jaar.) Paar jaar geleden ben ik begonnen met de opleiding voor kraamverzorgster en sinds 2 jaar ben ik gediplomeerd. Ik werk voor De Kraamvogel in west Friesland. Ik zal met jullie mijn belevenissen als kraamverzorgster delen.

Check Also

Neushoorn live voor de webcam geboren [video]

Op donderdag 10 augustus om 22.30 uur heeft breedlipneushoorn Izala een kerngezond jong gekregen in …

5 comments

 1. Wat leuk Vera!!

  ik ben benieuwd naar al je belevenissen, en soms mag ik je zelfs bellen om aan het werk te gaan!

  heel veel s6 met met al je verhalen!

  groetjes Tineke

 2. Hé Vera, leuk hoor! Ik hou je in de gaten!
  X

 3. Hi veer! Leuk geschreven!!
  Ik ga je avonturen volgen!!

 4. Hej Vera!

  Wat leuk! Ik ga je volgen…

  groetjes Monique

 5. Hey Vera, jij en een blog. Ik ga je op de voet volgen. Veel plezier met schrijven.

Geef een reactie

Door verder te gaan met het raadplegen van onze site accepteert u onze cookies! Meer informatie

Om voor een optimale gebruikers ervaring te zorgen zijn cookies op deze website geactiveerd. Als u verder leest zonder de cookies uit te schakelen gaan we er vanuit dat u met het gebruik van cookies akkoord ben.

Sluiten