De duistere voorspelling – De beproevingen van Apollo deel 2 [recensie]

Zeus heeft zijn zoon Apollo – de god van de zon, muziek en poëzie – gestraft door hem als puistige tiener genaamd Lester naar de aarde te gooien. De enige manier waarop Apollo zijn plek op de Olympus terug kan verdienen is door de orakels te herstellen. Wat beïnvloedt de orakels en hoe kan Apollo ook maar iets doen zonder zijn goddelijke krachten? Na een reeks gevaarlijke – en een beetje gênante – beproevingen in Kamp Halfbloed moet Apollo nu de relatieve veiligheid van het kamp verlaten voor een reis door Noord-Amerika, op zoek naar antwoorden. Hij mist dan wel zijn goddelijke krachten, maar sluit onderweg nieuwe vriendschappen met bekende helden.

Recensie
Apollo wordt nog verder op de proef gesteld in De duistere voorspelling, het tweede deel van ‘De beproevingen van Apollo‘. Samen met Leo Valdez, zoon van Hefaistos, en Calypso belandt hij in Indianapolis. Ook Calypso is inmiddels sterfelijk. Zij was de tovenares die Odysseus tien jaar lang op haar eiland Ogygia heeft vastgehouden. Calypso kon ook zelf het eiland niet verlaten tot ze werd bevrijd, dat heeft Leo gedaan, na ruim 3.500 jaar … Maar dat terzijde.
Een goed gevoel heeft Apollo niet bij Indianapolis, want ’toen onze draak de oorlog verklaarde aan Indiana (red: de staat Indiana in de Verenigde Staten), wist ik dat het een slechte dag ging worden‘. Al is hij zijn goddelijke krachten kwijt, met het voorgevoel van Apollo is niet veel mis. En die draak is overigens Festus, een metalen, vuurspuwende en opvouwbare draak.
In De duistere voorspelling maken we verder kennis met een aantal voormalige volgelingen van Artemis, de tweelingzus van Apollo. Het zijn Emmie, die in een ver verleden door Apollo himself onsterfelijk is gemaakt, en Josephine. Zij runnen samen het Tussenstation, een veilige plek voor halfgoden en voormalige goden zoals Leo Valdez, Meg (die we in ‘Het verborgen orakel’ hebben leren kennen), Calypso en Apollo.
Ook treffen we Agamedes, de ‘kaasgeest’ zonder hoofd. Hij is onthoofd door zijn broer Trophoinos (Apollo had hier indertijd kunnen ingrijpen, maar besloot in al zijn goddelijkheid dat niet te doen). En Trophoinos speelt een centrala rol in dit boek, want na het Heilig Bos van Dodona in het vorige deel, is nu de Grot van Trophoinos het orakel dat Apollo in veiligheid moet brengen. En dit orakel is een bijzonder gevaarlijk exemplaar, dat over het algemeen mensen tot waanzin dreef met zijn duistere en angstaanjagende voorspellingen. ‘We zijn op zoek naar een gevaarlijk orakel dat mensen gek maakt. De geest van dat orakel blijkt toevallig jouw zoon te zijn, die misschien wel een wrok tegen jou koestert omdat je zijn gebeden niet hebt verhoord, waardoor hij gedwongen was zijn eigen broer het hoofd af te hakken.
Laat ik vooral niet de tweede keizer van het Triumviraat vergeten, de drie grootste en slechtste keizers van Rome, het Romeinse superschurkendreamteam.  ‘Nu waren de drie boosaardige keizers (het Triumviraat) van plan om met de hulp van Python álle oude orakels in hun macht te krijgen of te vernietigen en daarmee de toekomst van de hele wereld in een wurggreep te nemen.’ Hadden we in het vorige deel, ‘Het verborgen orakel’, ‘last’ van Nero, nu is het Commodus, de zoon van Marcus Aurelius, vroeger innig bevriend door Apollo en later …, nee, dat moet je maar lezen. Tegenwoordig noemt Commodus zich ‘De Nieuwe Heracles’.
Apollo vertelt nog steeds op zijn bekende luchtige en cynische toon. Het is juist die vertelwijze, die toon, die maakt dat deze serie van Rick Riordan zoveel humor bevat en die het lezen van De duistere voorspelling zo leuk maakt. Evenals de bijzondere monsters, de vreemde verschijningen en de wonderbaarlijke instrumenten, zoals griffioenen, blemmya’s en de combat-ukelele van Apollo.
Rick Riordan schrijft young adult met het karakter van fantasy. Young adult is echter natuurlijk ook leuk voor volwassenen!
Als je de eerdere series van Rick Riordan leuk vond, zoals Percy Jackson, De Helden van Olympus, Magnus Chase en de goden van Asgard en De avonturen van de familie Kane, dan is dit boek een welkome aanvulling. En als je die series niet kent, dan is dit nog steeds een ontzettend leuk boek om te lezen. Dat kan zonder het eerste deel te kennen, maar het is wel zo leuk om dat wel gelezen te hebben. Laat je niet weerhouden door eventuele onbekendheid met de Griekse mythologie, want achterin staat een ‘Inleiding tot Apollo-praat’, oftewel een verklarende woordenlijst.
Op de site van de uitgever vind je een inkijkexemplaar.
De duistere voorspelling, De beproevingen van Apollo (deel 2) – Rick Riordan
Young adult, paperback, 398 pagina’s, Uitgeverij Van Goor
 
Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Mijn jaar na jou

Als je zou kunnen sterven van schuldgevoel, dan zou ik dood zijn. Zoals ook eigenlijk …

Share
Share