Lizzy traint dolfijnen – dyslexie vriendelijke uitgave [recensie]

lizzy-traint-dolfijnen-dyslexieLizzy heeft haar vader nooit gekend en eigenlijk ook nooit gemist. Ze heeft het prima naar haar zin met haar moeder en het allerliefste hondje van de wereld: Boef. Als haar vader plotseling laat weten dat hij haar graag wil ontmoeten, moet Lizzy daar eerst goed over nadenken. Wat als hij helemaal niet aardig is? Of als hij haar moeder verdrietig maakt? Of nog erger, als hij wil dat Lizzy bij hem komt wonen?

Dan hoort Lizzy dat haar vader op Curaçao woont en daar werkt als trainer in een dolfijnencentrum. Dat maakt de beslissing om hem op te zoeken een stuk makkelijker! Samen met haar moeder gaat Lizzy naar Curaçao, en daar wacht haar een wel heel speciale ontmoeting…

Recensie
Het boek Lizzy traint dolfijnen blijkt het vijfde deel van een serie over Lizzy te zijn. We hebben eerdere boeken niet gelezen, maar een boek over dolfijnen mag bij mijn dochter natuurlijk niet ontbreken!

Mijn dochter is dyslectisch en daarom vind ik het prettig dat uitgeverij Kluitman ook van dit boek een dyslexie-vriendelijke uitgave heeft gemaakt. De letters zijn in een dyslexie-vriendelijk lettertype en in rustig donkerblauw gedrukt en de tekst is in korte stukjes verdeeld.

lizzy-traint-dolfijnen-dyslexie-vriendelijk-trotse-moeders-1

Toch merk ik niet aan mijn dochter dat het voor haar makkelijker leest. Er staan geen afbeeldingen in het boek, waardoor het toch wel veel tekst is, misschien ligt het daar aan. Maar ook bij dyslexie geldt dat er erg veel verschillende vormen zijn en uit andere verhalen hoor ik dat dit lettertype erg prettig leest met kinderen die door hun dyslexie leesmoeilijkheden hebben.

lizzy-traint-dolfijnen-dyslexie-vriendelijk-trotse-moeders-2

De titel Lizzy traint dolfijnen is wat misleidend. Mijn dochter verwacht een boek over dolfijnen, maar het verhaal begint er mee dat ze samen met haar moeder naar Curaçao gaat om haar vader te ontmoeten. Haar moeder heeft kort een relatie gehad tijdens een vakantie in Italië en is daarna nog een tijdje bij haar vriend gebleven, maar zag zichzelf niet blijvend wonen in het dorpje in Curaçao en ging terug naar Nederland waar ze zwanger bleek te zijn.

lizzy-traint-dolfijnen-dyslexie-vriendelijk-trotse-moeders-3

Wanneer moeder en dochter in Curaçao aankomen, waar de vader van Lizzy dolfijnentrainer is, komen de dolfijnen pas voor in het verhaal. We zijn dan al ongeveer halverwege in het boek…. Het is dan wel erg leuk: je leert van alles over dolfijnen en ook over hoe trainen in z’n werk gaat.

lizzy-traint-dolfijnen-dyslexie-vriendelijk-trotse-moeders-5

De vader van Lizzy wist niets van het bestaan van zijn dochter, maar op Curaçao worden Lizzy en haar moeder ook verrast: Lizzy blijkt een ongeveer even oud zusje te hebben! Tussen de vader en moeder van Lizzy bloeit ook iets moois op en zo hebben ze het met hun vieren èn met de dolfijnen erg gezellig. Een heerlijk meisjesboek dus!

Lizzy traint dolfijnen – Suzanne Buis
Bekijk op bol.comDyslexie-vriendelijke uitgave, deel 5 in de serie over Lizzy
Hardcover, 160 pagina’s, uitgeverij Kluitman
Bestel dit boek hier >>>>

About Jennifer

Trotse Moeder van extra bijzondere kinderen. In mijn gezin heb ik te maken met diverse vormen van autisme, (extreem) hoge IQ's, handicaps, en combinaties daarvan. Maar vooral geniet ik van mijn mooie, lieve en bijzondere kinderen!

Check Also

Rick

Een aantal jaar geleden had ik het genoegen om auteur Alex Gino te ontmoeten. Het …