Ik weet een geheim [recensie]

Rizzoli en Isles onderzoeken een van de meest bizarre moorden die ze ooit hebben gezien: een jonge vrouw ligt op haar bed, haar ogen uit hun kassen gehaald en in haar handen gelegd. Is het een hint naar de horrorfilms die de vrouw heeft gemaakt? Als er een tweede slachtoffer valt, weten Rizzoli en Isles dat ze snel moeten zijn. Vreemd genoeg is er iemand die denkt dat zijzelf de volgende is, want ze is op de hoogte van een geheim. Dat ze nooit aan iemand zal vertellen.

Recensie
Ik weet een geheim is alweer het twaalfde deel over rechercheur Jane Rizolli en forensisch onderzoeker Maura Isles. Een gouden duo in het bestrijden van misdaad en het oplossen van ingewikkelde moorden. Maar volgens mij ook voor auteur Tess Gerritsen, die gelukkig nog steeds verrassende verhalen met deze twee vrouwen in de hoofdrollen weet te schrijven. En ook voor ons als lezers, want persoonlijk vind ik het elke keer weer genieten als er een nieuwe Rizolli & Isles uit is!

Je kan de boeken goed los van elkaar lezen, de moorden die opgelost moeten worden staan vrijwel altijd op zichzelf. Maar omdat in de boeken altijd ook volop aandacht is voor het privéleven van de dames, is het wel zo leuk om alle delen (op volgorde) te lezen.


In Ik weet een geheim duiken we bijvoorbeeld weer in het verleden van Maura Isles. Haar biologische moeder, die wegens een aantal gruwelijke moorden levenslang in de gevangenis zit, ligt nu op sterven. Zij lijkt meer te weten over de moorden waar het in Ik weet een geheim om draait. ‘… daar lag het wezen dat Maria nachtmerries bezorgde, de vrouw die een schaduw over haar verleden wierp en in wier gezicht ze haar eigen toekomst zag.’

De opbouw van Ik weet een geheim vond ik verrassend. Het eerste hoofdstuk is geschreven vanuit het perspectief van Holly Devine. Je krijgt gelijk al een vreemd gevoel bij haar. Zij bewaart een geheim. Is zij een dader, of juist een toekomstig slachtoffer? ‘We waren die middag met ons vijven in de schoolbus. Nu zijn er nog maar vier van ons over.’ Het hele boek wisselt het verhaal van het moordonderzoek zich af met de hoofdstukken vanuit het perspectief van Holly.

Als het lopende verhaal van Ik weet een geheim begint, is Cassandra Coyle, filmmaakster van horrorfilms, vermoord. Aan Rizolli en haar partner Frost de taak de moordenaar op te sporen. Gesteund door Isles die de doodsoorzaak moet bepalen.

De moord is weer gruwelijk. De ogen van Cassandra zijn uitgestoken en in haar hand gelegd. Overigens is dat niet de doodsoorzaak. Na de tweede moord weet Isles het eerste draadje te ontrafelen.

Religieus symbolisme speelt een belangrijke rol in Ik weet een geheim. Er gaat voor Jane Rizolli een hele wereld open als zij zich noodgedwongen verdiept in allerlei katholieke heiligen, die door de gruwelijke manieren waarop zij gedood zijn nu als martelaren beschouwd worden.

Langzaam sluit zich het net en wordt duidelijk wat er aan de hand is en wat bijvoorbeeld de rol van Holly is. De directe aanleiding voor de moorden ligt in het verleden, in een bizarre zaak rond seksueel misbruik van kinderen op kinderdagverblijf Apple Tree.


Ik vind Rizolli & Isles twee sympathieke en interessante hoofdpersonen. Isles is wat afstandelijk, analytisch en hyperintelligent, Rizolli is een harde gedreven rechercheur. In ieder boek leer je ze wat beter kennen. Zo zijn Janes wat zachtere kanten steeds duidelijker sinds ze een dochtertje heeft en zien we dat vooral terug in de manier waarop zij haar moeder in het slechte huwelijk van haar ouders steunt.

Ik vind opvallend dat de uitgever weer voor een ander omslagontwerp heeft gekozen. Volgens mij is dit al minstens het derde ontwerp dat de serie heeft. Persoonlijk maakt het mij niet zoveel uit dat boeken van andere omslagen worden voorzien, vooral omdat ik toch vooral ebooks lees (ook van Ik weet een geheim heb ik een ePub ontvangen om vast te kunnen lezen voor de blogtour). Ik weet echter dat er veel mensen zijn die het mooier vinden om alle boeken van een serie in dezelfde opmaak naast elkaar te hebben staan.

Hoe dan ook Ik weet een geheim leest prettig en snel en is wat mij betreft weer een echte aanrader!

Ik weet een geheim – Tess Gerritsen
Thriller, paperback, 320 pagina’s, The House of Books
Bestel ‘Ik weet een geheim’ hier >>>>

Lees hieronder een interview met Tess Gerritsen:

https://trotsemoeders.nl/2017/09/14/tess-gerritsen-over-haar-jubileum-en-het-begin-van-de-%e2%80%98rizzoli-isles%e2%80%99-serie-interview/

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De weg naar huis – Sebastian Fitzek

Een verontrustend telefoongesprek, een sterfdatum in bloed, en nog twee uur tot die dag aanbreekt… …

Share
Share