Het been van Heleen

Screenshot 2014-03-27 at 20.30.23Het been van Heleen is een deeltje in de serie ‘De ziekenboeg’, allen geschreven door Christine Kliphuis. Doel van deze serie is kinderen informeren wat hen te wachten staat als ze naar de dokter of bijvoorbeeld het ziekenhuis moeten. De boekjes zijn informatief, en daarnaast prettig geschreven. In ieder deeltje staat een bepaald thema centraal, een gebroken been bijvoorbeeld in het geval van Het been van Heleen. In de serie ‘De ziekenboeg extra’ worden chronische ziekten zoals astma, epilepsie en migraine beschreven. Aan dit deeltje heeft een traumachirurg meegewerkt.

Mijn jongste dochter van zeven was geïnteresseerd in Het been van Heleen, ze viste het gelijk uit de doos en heeft het snel uitgelezen. ‘Zo’, zei ze, ‘nu weet ik precies wat er gebeurd is toen mijn klasgenootje laatst een gebroken pols had. Dat is toch net zoiets?’ Vervolgens bestudeerde ze de omslagflap van het boek en wees mij op het deeltje ‘IJs voor Matthijs’ (‘Kijk mama, die had jij vorig jaar moeten lezen toen je geopereerd werd aan je amandelen’…). Nog een ander voorbeeld is Het oor van Leonoor, over een meisje dat buisjes in haar oren krijgt.

foto been heleenIk vind het goed dat dit soort boekjes bestaan. Het is altijd prettig om je kind voor te kunnen bereiden op dingen die nieuw en spannend zijn. En voor het eerst naar het ziekenhuis is natuurlijk best eng, zeker als het jou zelf betreft. Een boekje als dit is daarbij handig. In het geval van een gebroken been weet je natuurlijk nooit of en wanneer dat gebeurt, maar ook achteraf lezen en herkenning vinden is volgens mij prettig voor kinderen.

Hoofdpersoon in Het been van Heleen is, uiteraard, Heleen. Ze is met haar vriendje Tim aan het spelen op het schoolplein en komt ongelukkig ten val. Heleen moet naar het ziekenhuis, er worden röntgenfoto’s gemaakt en Heleens been wordt in het gips gezet. Als het gips er na een paar weken af mag (met een zaag!), is het nog niet voorbij, maar moet Heleen weer voorzichtig leren lopen. Het boekje staat naast het leuke verhaaltje vol met informatie en duidelijke illustraties voor de instrumenten die in het ziekenhuis gebruikt worden. Aan het eind staat wat informatie voor ouders over (been) breuken en de behandeling daarvan.

Het been van Heleen, Christine Kliphuis
Informatief kinderboek, 31 pagina’s, De Vier Windstreken
Bestel dit boek hier >>>>

 

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Thuis bevallen

Nederland is één van de weinige landen in de westerse wereld waar vrouwen ervoor kunnen …