Bovenwereld deel 1: Drakendal [recensie]

Fee is dol op magie, en eindelijk is haar grootvader begonnen met haar magisch onderricht. Maar dan overlijdt hij plotseling. Fee erft zijn bibliotheek met 499 magische boeken, die haar vader meteen verpatst aan een Diberi, een boekverbrander. Fee moet alles op alles zetten om de boeken te redden. Met hulp van nieuw verworven vrienden en de troeven die haar grootvader in het geheim heeft nagelaten, reist Fee naar de bovenwereld. Maar om bij de Diberi te komen, moet ze eerst langs een gevaarlijke draak…

Recensie
Toen ik Drakendal toegestuurd kreeg, had ik enorm veel zin om het te gaan lezen. Ik ben een fan van de boeken van Tolkien en ook de boeken over Harry Potter heb ik meerdere malen gelezen en ook allemaal voorgelezen aan mijn kinderen. Het boek ziet er prachtig uit, mooie hardcover, indeling in hoofdstukken met allemaal een eigen tekening, drakenkoppen tussen de stukken tekst. Kortom: een boek om van de gaan genieten!

Toch lukte het me niet om er in te komen. Waar ik bij In de ban van de Ring en Harry Potter meteen gegrepen werd door het verhaal en de boeken niet meer weg kon leggen, dwaalde ik bij dit boek af en lukte het me niet om me te concentreren…. Na bijna 100 bladzijden heb ik het weer terug op de stapel gelegd om het daar twee maanden later weer tegen te komen, toen ik met griep op bed lag.

Inmiddels had ik niet meer het idee een “tweede Harry-Potter” in handen te hebben en begon ik zonder hoge verwachtingen opnieuw aan Drakendal. En dat bleek een goede beslissing, want nu ging ik echt genieten van het boek en heb ik het in twee dagen uitgelezen.

Het boek gaat over magie. En over boeken. En over magische boeken. Over vriendschap, over goed & kwaad en over familie. Er is een wereld die met onze wereld te maken heeft en waar je kunt komen wanneer je over bepaalde magie beschikt. En daar moet Fee heen, want haar opa heeft haar dingen nagelaten die ze wil beschermen.

Ze krijgt hulp uit onverwachte hoek zodat er een groepje vrienden ontstaat met allen andere magische eigenschappen waar dan weer een bijzonder voorwerp (troef) bij hoort.

In het begin is het even wennen, en moet je moeite doen om te begrijpen waar het nu precies over gaat en welke personages belangrijk zijn in het boek. Wanneer je er eenmaal in zit, is het een boeiend verhaal, met veel vaart.

Er zitten prima onderwerpen in Drakendal, en briljante vondsten zoals “Laatste lezer” van een boek, of het avontuur met de draak waarvoor een heuse prinsessenschool opgericht was waaruit hij via een catalogus de prinses van zijn keuze kon kiezen (om op te eten). Veel humor en spanning dus, maar ook zeker veel emoties.

Ga dit boek dus zeker lezen, maar niet in de verwachting een boek te treffen wat je ergens mee kunt vergelijken. En nu de basis is gelegd met de fantasiewereld van Scarlett Thomas, kijk ik uit naar volgende delen!

Drakendal – Scarlett Thomas
Deel 1 uit de serie Bovenwereld
Hardcover, 367 pagina’s, uitgeverij De Fontein
Bestel dit boek hier >>>>

About Karina Ahles - Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 17 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 14 jaar.

Check Also

Geronimo Stilton – Een nacht tussen de heksen

Een serie gloednieuwe fantasia-avonturen in een handzaam formaat! Compleet met spelletjes, recepten en Diy’s en …