Kedi: katten in Istanbul [filmreview]

Honderdduizenden Turkse katten bewegen zich vrij door de straten van Istanboel. Al duizenden jaren wandelen ze in en uit de levens van mensen. Zo zijn ze een essentieel onderdeel geworden van de diverse gemeenschappen die de stad zo kleurrijk maken.

De katten van Istanboel zijn niemands eigendom. Ze leven tussen twee werelden, zijn wild noch tam, en brengen vreugde en een doel bij die mensen die ze zelf uitkiezen om hen te adopteren. In Istanboel zijn katten spiegels voor de inwoners; ze laten hen op een unieke manier reflecteren op hun leven.

Recensie
Samen met een vriendin, die in 2012 al opmerkte dat mensen in Istanbul opmerkelijk beter met straatkatten omgingen dan 20 jaar geleden, ging ik naar de persvoorstelling Kedi. Kedi is Turks voor kat en de film Kedi is een documentaire waarin een aantal katten gevolgd worden en waarin mensen die hun hart verloren hebben aan een bepaalde kat, aan het woord komen. Op die manier ligt de focus op een aantal verschillende katten en op de manier waarop men in Istanboel met katten omgaat.

De documentaire is echt schitterend gefilmd. Camera’s op “kathoogte” maken dat je als het ware meeloopt met de kat die gefilmd wordt. En die katten lijken zich er niets van aan te trekken zodat je echt prachtig kunt zien hoe ze zich door de straten en tussen de mensen door bewegen. Hoe ze wonen, hoe ze aan eten komen en hoe ze zich gedragen.

Wat ik ook erg mooi vond, waren de verhalen van de mensen. Het plezier wat zij beleven aan de katten die in hun levens gekomen zijn en de manier waarop ze het contact met de katten interpreteren is bijzonder. Voor sommige mensen gaat het contact erg ver, zij leggen er een diepere betekenis in. Voor anderen is het vooral verbazing over de manier waarop de kat contact maakt en een plekje in hun leven heeft verworven.

De beelden van Istanboel zijn ook fantastisch, je krijgt echt een indruk van de stad en van de sfeer daar. Kortom: deze documentaire is een must-see voor alle kattenliefhebbers! Voor de trailer, klik op onderstaande link:

Kedi: een documentaire over katten in Turkije [trailer]

De documentaire Kedi draait vanaf 24 augustus 2017 in de filmhuizen.

 

About Karina Ahles - Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 17 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 14 jaar.

Check Also

Vakantie met Buurman & Buurman

Juist in de vakantie is het gezellig om spelletjes te doen met je kind(eren). Of …