Leren lezen met Supervrienden

Mijn dochter heeft een beetje moeite met lezen. Athans… Ze is 6 jaar, zit in groep 3 en leest als een speer. Alleen een beetje te langzaam. Ze kan kennelijk te weinig woorden foutloos in een minuut lezen volgens allerlei testen op school. Met als gevolg dat er vanuit de juf veel “gestimuleerd” wordt om haar sneller te laten lezen. Ik noem het huiswerk. Of ze even elke dag een paar papieren met woorden kan gaan lezen thuis. Ik vind huiswerk bij een kind van 6 jaar echt niet de bedoeling maar wil tegelijkertijd natuurlijk niet dat ze achter gaat lopen op school. In tweestrijd zette ik mijn dochter braaf aan haar huiswerk. Een keertje iets thuis doen, ok. Maar elke dag verplicht aan de rijtjes met woorden? Het is nou ook weer niet dat ze heel slecht leest. Als de test zegt dat ze 20 woorden foutloos moet lezen in een minuut, dan heeft zij 18 of 19 als score.

Maar goed, aan het huiswerk. Ik doe nog mijn best om haar te motiveren hiervoor. Maar leer mij mijn dochter kennen. Als iets moet, dan wil zij het in ieder geval absoluut niet. Het lol in lezen dat ze hiervoor had, is in één avond huiswerk maken naar de knoppen. Niets meer zelf lezen. Geen gezellige verhaaltjes meer lezen voor het slapen gaan. Niets, Noppes, Nada. “Lezen is STOM!”

Totdat… we het boek Het hol van Mol uit de serie Supervrienden in handen kregen. Of eigenlijk moet ik zeggen: totdat mijn dochter het boek op mijn bureau zag liggen. De kaft sprak haar kennelijk erg aan, want opeens “betrapte” ik haar al lezend op de bank. Ze was al op bladzijde 21 en kon me haarfijn vertellen wat er allemaal gebeurde in de verhaaltjes daarvoor. Je snapt het al: ik ben de makers van dit boek erg dankbaar. Dit boek raad ik dan ook iedereen aan. Of je nou een kind hebt die een beetje aansporing nodig heeft of niet. Mijn grote kleine meisje heeft hierdoor weer plezier in lezen en is niet te stoppen. En haar favoriete verhaal in dit boek? Bever laat een scheet. Hoe kan het ook anders…

Over dit boek
Het hol van mol is een AVI-meegroeiboek uit de serie Supervrienden. Met dit boek leren kinderen zelf lezen en groeien ze mee met het niveau. De verhalen zijn ingedeeld in de eerste 5 AVI-niveaus: AVI-start, AVI-M3, AVI-E3, AVI-M4 en AVI-E4. Elk niveau heeft 4 leuke afwisselende verhalen over de avonturen van de Supervrienden. Bever, Eend, Kikker, Mier, Slak, Eekhoorn en Mol zijn namelijk beste vrienden en vormen de Supervrienden. Ze spelen en verkennen samen hun wereld: het Elzen-Eikenbos. In het begin heeft elk verhaal 1 pagina tekst en 1 pagina met een prachtige tekening van Noëlle Smit. Trouwens, eén van mijn favoriete illustrators. Later in het boek beslaan de verhaaltjes meerdere pagina’s.

Het hol van mol (Supervrienden) – Fiona Rempt & Noëlle Smit
AVI-meegroeiboek, hardcover, 94 pagina’s, Van Goor – Uitgeverij Unieboek

Bestel dit boek hier via Bol.com>>


About Mira Ahles

mira@dataunlimited.nl'
Getrouwd met Rikkert en moeder van 3 dochters: Janne (7 jaar), Robin (5 jaar) en Dide (3 jaar). Sinds deze zomer zijn we verhuisd van het stadscentrum naar het platteland. Een heel nieuw avontuur...

Check Also

Zelf leren lezen met Stink AVI’s

Echt leren lezen is vooral oefenen. Eerst met letters en klanken, daarna met woordjes. Voordat …