Een huis in Frankrijk

een-huis-in-frankrijk-eva-de-wit-trotse-moedersMelanie van Putten leidt dankzij Jean, de man van haar dromen, een luxeleven in een prachtig huis in Frankrijk. Maar als Jean haar vertelt dat hij een nieuwe liefde heeft en dat Melanie binnenkort hun woning moet verlaten, weet zij zich geen raad. Ze besluit om haar oude studievriendinnen uit te nodigen een week bij haar te komen logeren. Eenmaal in Frankrijk proberen ze alle vier de schijn van een gelukkig leven op te houden. Totdat één van hen open kaart speelt…

Recensie
Een huis in Frankrijk is een echt feelgoodboek om even lekker in weg te dromen. Het verhaal gaat over vier verschillende vrouwen met elk een eigen probleem. Een probleem waar ze zich voor schamen en liever niet openbaar maken. Zeker niet voor elkaar; ze hebben elkaar immers al een hele tijd niet gezien en gesproken en met de anderen lijkt het allemaal geweldig te gaan.

Het boek is geschreven vanuit wisselende perspectieven. Continu wissel je van perspectief waardoor je een situatie of gesprek vaak vanuit de vier verschillende vrouwen beleefd. Maar ook vanuit het perspectief vanuit Marie, de huishoudster, en van elke mannen wordt het boek geschreven. Steeds alles vanuit de ik-persoon; alsof je even hen bent.

Het klinkt wellicht ingewikkeld, maar het boek leest heel makkelijk weg. Het is echt zo’n boek dat je even voor het slapen gaan of juist luierend kunt lezen. Of dit nou op de bank is, of juist lekker in de tuin, voor de tent of op het strand. Korte stukjes lezen gaat heel goed, al denk ik dat je het boek achter elkaar uit wil lezen…

een-huis-in-frankrijk-eva-de-wit-trotse-moeders-1

Het verhaal is voorspelbaar doch verrassend. Je voelt al bladzijdes van tevoren aan wat er gaat komen, ondanks dat er wat leuke wendingen in zitten. Maar die voorspelbaarheid is niet onprettig! Het meeste wordt ook al van tevoren aangekondigd wanneer je de gedachtes van huishoudster Marie leest. Zij schijnt een enorme mensenkennis te hebben en al in vroeg stadium te weten wat er speelt en waar de vriendinnen bij gebaat zijn. Ze staat in ieder geval altijd klaar voor een moederlijk advies.

foto 1(1)Er zitten soms wel wat onnatuurlijke versnellingen in dit boek. Juist omdat je veel situaties vanuit verschillende perspectieven leest, worden bepaalde scenes zeer uitgebreid beschreven. Omdat er tegelijkertijd zoveel gebeurd in het boek en Een huis in Frankrijk “slechts” 336 pagina’s telt, zijn er heel wat momenten dat er heel kort door de bocht personages veranderingen doormaken. Dat is echt zonde!

Dit gevoel had ik heel sterk bij het eerste hoofdstuk (gewoon even doorlezen), maar vooral ook door het plotselinge vertrek van een aantal van de hoofdpersonen. Zo is Suus – een moeder met twee jonge kinderen die financieel in de problemen zit en er net achter is gekomen dat ze zwanger is van een derde kindje –  het personage dat in het 1e deel van het boek eigenlijk het uitgebreidst wordt neergezet.

een-huis-in-frankrijk-eva-de-wit-trotse-moeders-2Halverwege het boek vertrekt zij vanuit Frankrijk naar haar huis in Nederland en komt haar personage nog maar een paar keer terloops voorbij. Zonder dus een echte terugkoppeling met hoe het met haar gaat. Ook het vertrek van Nina komt zomaar uit de lucht vallen. Beiden zijn gemiste kansen en zo zijn er nog meer in het boek.

Maar niet getreurd, desondanks is het een heerlijk boek om even je eigen sores te vergeten en te smullen van alle ellende van deze meiden, het spontane vakantiegevoel dat je krijgt bij de beschrijvingen van het Franse land en de romantische passages.

Een huis in Frankrijk – Eva de Wit
Bekijk op bol.comRoman, paperback, 336 pagina’s, Uitgeverij Zomer & Keuning
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Saray

saray@hupemail.nl'
Met mijn man en onze drie dochters, huisdieren en veel boeken, woon ik in West-Friesland. Ik ben actief in de gemeente waar ik woon, werk fulltime, kook en tuinier graag en ben bovenal moeder.

Check Also

De verloren verteller

Ik houd van lezen. En ik houd van boeken, gewoon, papieren boeken. En sommige boeken …

Share
Share