Vaders niet bewust gevolgen huiselijk geweld

Counselling / Pixabay

Vaders die geweld gebruiken in huiselijke kring zijn zich vaak niet bewust van wat voor gevolgen dit kan hebben op lange en korte termijn voor de gezondheid en het gedrag van de kinderen uit het gezin.

Dit komt uit het onderzoek dat het Verwey-Jonker Instituut heeft gedaan in opdracht van de G4 (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht). In het ‘Vaderschap na partnergeweld’ onderzoek werd gekeken naar de gewelddadigheid van vaderfiguren binnen gezinnen in Nederland.

Ongeachte hun etnische afkomst komt slaan bij ongeveer de helft van de ondervraagde mannen voor. Wel zijn er nog enkele verschillen te merken tussen de verschillende etnische groepen zoals het meer praten in plaats van straffen.

Voor dit onderzoek zijn er 26 mannen van 5 verschillende etnische groepen ondervraagt over opvoeding, geweld in de relatie en hulpverlening. Meer dan de helft van de geïnterviewde mannen zegt dat zij degene zijn die slaan in de relatie en bij slechts een klein deel komt het van beide kanten.

Nederlandse en tweede generatie allochtone mannen schamen zich het meest voor het geweld terwijl eerste generatie Turkse en Marokkaanse mannen zich juist schamen voor het verliezen van hun eer.

Vaders die geweld gebruiken zullen niet snel uit zichzelf hulp of steun gaan zoeken en leggen de aanleiding en verantwoordelijkheid voor het geweld vrijwel altijd buiten henzelf. Pas na extreme druk en zullen ze pas iets gaan doen om hun gedrag te veranderen.

Share

About Glynnis

glynnisclaver@msn.com'

Check Also

Trotse (aanstaande) moeders (en vaders) gezocht!

TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl werken al jaren met een team van recensenten en bloggers. Sommige mensen …

Share
Share