Oog om oog

cover oog om oogAl vanaf de basisschool hoort Jaap-Jan er niet bij. Hij weet wat daarvan de reden is en die reden heeft een naam: Ivar. Door de sadistische spelletjes van Ivar leeft Jaap-Jan elke dag in angst.
Bang voor wat zou kunnen gebeuren.
Maar wanneer hij achttien is, neemt hij een besluit: vanaf nu gaat alles anders. Hij verhuist, gaat op kamers en begint aan een studie psychologie. Tot zijn verbazing maakt hij snel vrienden, komt
hij op een fantastische plek te wonen en wordt hij aangenomen als barman in de grootste club van de stad. Jaap-Jan, inmiddels JJ voor zijn vrienden, heeft het prima naar zijn zin. Totdat op een avond een oude bekende de club binnenkomt: Ivar. Voor de tweede keer neemt JJ een besluit, een besluit met verstrekkende gevolgen.

Recensie
Oog om oog is het tweede boek dat Buddy Tegenbosch heeft geschreven. Het boek ziet er spannend uit: een witte cover en een boos blauw oog en blauwe zijkanten van het papier. Ik vind het er ook een stuk spannender en aantrekkelijker uitzien dan zijn eerste boek, Pokerface. (Overigens heb ik mede daarom ook eerst Oog om oog gelezen. De boeken staan trouwens volledig los van elkaar, dus volgorde maakt ook niet uit.)

IMG_4110
De hoofdpersoon van Oog om oog, Jaap-Jan (of JJ), is een jaar of twee ouder dan de hoofdpersoon van Pokerface. Jaap-Jan is net 18 en gaat studeren. Hij gaat in een andere stad, een paar uur van de plaats waar hij is opgegroeid, op kamers wonen. Al snel maakt hij, eigenlijk voor het eerst in zijn leven, vrienden en lijkt een geweldige tijd voor zich te hebben.

IMG_4333
De opbouw van Oog om oog maakt dat je al snel in de gaten hebt dat alles toch wat anders zal verlopen dan Jaap-Jan hoopt (en je als lezer hoopt). Ieder hoofdstuk over Jaap-Jan in zijn nieuwe leven als student wordt in deel 1 afgewisseld met een hoofdstuk over Jaap-Jan op de basisschool en de klasgenoot die zijn jeugd zo gruwelijk heeft gemaakt. Deel 2 speelt zich alleen in het heden af, maar op een slimme wijze weet de auteur toch heel veel over het verleden te vertellen.

IMG_4334

Ook de proloog maakt dat je aanvoelt dat er ergens iets ontzettend mis zal gaan. Al moet ik eerlijk zeggen dat dat op een heel andere manier gebeurt dan ik op voorhand verwachtte.

IMG_4336
Uit Oog om oog valt een aantal wijze lessen te achterhalen. Namelijk dat je je verleden nooit helemaal achter je zult (kunnen) laten en vroeg of laat mee geconfronteerd zal worden. Maar ook dat pesten ongelooflijk veel impact heeft op degene die gepest wordt. Alles heeft een reden en Oog om oog laat zien dat er genoeg voorbeelden zijn waaruit blijkt dat ook de pester een achtergrond heeft die hem aanzet tot dit gedrag. Ik praat pesten niet goed, absoluut niet, maar Oog om oog laat zien dat er twee kanten zijn en dat beide partijen gevangen zitten in de situatie. Dit is een schrijnende en onthutsende constatering.

FullSizeRender
En dat vond ik ook van het boek. Het is hard, het is duidelijk en het is confronterend. Je zet geregeld je vraagtekens bij wat er gebeurt, maar ergens heb je er misschien ook nog wel begrip voor. IMG_4332Ik vind Oog om oog een goed boek en ik ben aangenaam verrast door de schrijfstijl en themakeuze van Buddy Tegenbosch. Zijn boeken lezen vlot en prettig en ze passen akelig goed in onze tijd.

Ik hoop mijn oudste dochter binnen afzienbare tijd een van zijn boeken te laten lezen, omdat ik het goed vind dat middelbare scholieren lezen over dit soort thema’s en zich bewust zijn van wat er allemaal kan gebeuren. Het zijn boeken die je aan het denken zetten en volgens mij zijn deze young adult-boeken ook heel geschikt zijn om op de middelbare school tijdens lessen Nederlands te behandelen. Maar in mijn hart vind (hoop?) ik dat ze er nog niet helemaal aan toe is.

Buddy Tegenbosch is piloot bij een grote luchtvaartmaatschappij. In deze column beschrijft hij hoe hij zijn werk combineert met het schrijven.

Oog om oog – Buddy Tegenbosch
Young adult, paperback, 304 pagina’s, Uitgeverij Van Goor
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De weg naar huis – Sebastian Fitzek

Een verontrustend telefoongesprek, een sterfdatum in bloed, en nog twee uur tot die dag aanbreekt… …

Share
Share