Oogjes open en snaveltjes toe: première van De Fabeltjeskrant Film [verslag]

Nou…. helemaal snaveltjes toe hoeft niet hoor. Er werd volop gelachen en grappen werden herhaald tijdens de vertoning van de film De Fabeltjeskrant!

Deze nieuwe animatiefilm werd voor het eerst vertoond tijdens de feestelijke première in het prachtige Amsterdamse filmtheater Tuschinski. Eerst was er uiteraard drinken en wat lekkers (hatsjikideee!) en konden de aanwezigen op de foto met meneer De Uil. Maar het draaide om de film zelf.

Als klein kind keek ik iedere avond samen met mijn broertje naar een aflevering van De Fabeltjeskrant. Mijn ouders keken uiteraard mee, en zij waren ook mee naar de première gekomen. Ik denk, dat van ons allemaal, mijn vader nog het meest genoten heeft van de film. Hij heeft echt hardop zitten lachen! Het is dan ook schitterend gedaan en de overbekende sfeer van de originele afleveringen is bijzonder goed bewaard gebleven.

De originele afleveringen duurden 5 minuten, waarin een heel spannend “als dat maar goed gaat, lieve kijkbuiskinderen” avontuur werd verteld. Bij De Fabeltjeskrant film zijn er drie wat langere afleveringen, waartussen een kort ander stukje zit. De drie afleveringen zijn geheel in de sfeer van ‘vroeger’, met kibbelpartijtjes tussen juffrouw Ooievaar en meneer Raaf, met snelle Zoef de Haas, de gebroeders Bever, de favorieten van mijn vader: Lowieke de Vos en Bor de Wolf en alle andere bekenden.

Van de originele stemmencast was (helaas) alleen Elsje Scherjon nog in de nieuwe film te horen. Zij was ook op het podium na afloop van de film en kreeg terecht een warm applaus voor haar nieuwe topprestatie! Maar ook de ‘nieuwe’ stemmen verdienen een groot compliment. Met name de karakteristieke stem van Meneer de Uil (Frans van Dusschoten) leek mij moeilijk te vervangen, maar was prima gedaan. En dit geldt ook voor de andere stemacteurs, zij hebben zeer geloofwaardige stemmen gegeven aan de geanimeerde Dierenbos-bewoners.

Van poppen naar animatie, ook die stap is perfect gezet. Je zit echt naar De Fabeltjeskrant te kijken. En wanneer je, zoals ik, vroeger ook naar De Fabeltjeskrant gekeken hebt, zul je echt genieten van de herkenning. Mijn tweeling is niet opgegroeid met De Fabeltjeskrant, en keek er met frisse blik naar. Ze zijn nog te jong voor de talloze grote-mensen-grapjes en de vele taalgrapjes en voor het verhaal zelf eigenlijk weer iets te oud. Maar ook zij hebben genoten (vooral omdat hun opa zo hoorbaar genoot 😉

Ook komisch was dat mijn jongste zoon aan me vroeg wat ‘kijk-muis-kinderen’ zijn… Het woord ‘kijkbuis’ had hij nog niet eerder gehoord 😉

Voor mij was het echt één groot feest om naar De Fabeltjeskrant film te kijken. Het was echt briljant. De ‘spannende verhalen’, de interactie tussen de verschillende Dierenbos-bewoners, het commentaar van Meneer de Uil… Er zaten zulke mooie zinnen in, ik had ze allemaal op willen schrijven.

Ik ga zéker nog een keer in de bioscoop kijken naar deze film, en ik geef hem, met veel nostalgische, en vernieuwde liefde, graag de maximale score van 5 sterren!

Aanrader dus, voor het hele gezin. En wanneer je het geluk hebt dat (groot)ouders nog leven, neem ze mee!!

Over de film De Fabeltjeskrant:
In het Grote Dierenbos is weer van alles te beleven. De picknick van Juffrouw Ooievaar dreigt in het water te vallen als Bor de Wolf geen uitnodiging heeft ontvangen en de andere dieren verdwalen. Daarnaast arriveert er een bijzondere nieuwe gast in Fabeltjesland; Peter Panda uit China. Hij is de neef van Droes de Beer en op wereldreis. Juffrouw Ooievaar vindt het maar niets, zo’n dier uit een ver land. Maar de nieuwkomer komt goed van pas als scheidsrechter bij de jaarlijkse Grote Dierenbos-spelen. In de spannende competitie nemen Team Zwart en Team Wit het tegen elkaar op. Welk team zal er winnen?

DE FABELTJESKRANT & DE GROTE DIERENBOS-SPELEN wordt geproduceerd door Rubinstein Media en Grid Animation. De Levita Productions is co-producent en Dutch FilmWorks verzorgt de distributie. De muziek voor de film wordt verder verzorgd door Ruud Bos, Mario Goossens en David Poltrock. De film wordt een feest voor drie generaties; één van herkenning voor alle ouders en grootouders en voor de kleintjes een vrolijke introductie van De Fabeltjeskrant.

De Fabeltjeskrant als bioscoopfilm [trailer & informatie]

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 18 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 15 jaar.

Check Also

Just Dance 2022

Waarom we weer een nieuwe Just Dance in huis willen halen? Gewoon, omdat het leuk …