Lang leve familie [recensie]

cover familieHoe zou jij het vinden als je van de ene op de andere dag een ‘logeerbroertje’ kreeg? Nee, geen schattig babybroertje, maar een achtjarige nerd met een brilletje, spillebeentjes en een doodzieke moeder. De twaalfjarige Petra is niet bijzonder enthousiast. Haar leven is al druk genoeg zonder Wouter. Ze heeft haar handen vol aan haar mega-onhandige vader, haar herstellende moeder, haar bemoeizieke tante en de kennismaking met de middelbare school. Verder is er iets vreemds aan de hand met de moeder van haar nieuwe vriendin Dominique …

Recensie
Lang leve familie is het vervolg op Lang leve saai. Het is een half jaar later, Petra’s moeder is aan het herstellen en Petra schrijft verder in haar dagboek. De middelbare school lonkt, maar eerst moet Petra nog het afscheid van de basisschool en de zomervakantie door.

Dat afscheid van de basisschool verloopt niet zonder slag of stoot. Petra heeft vooral veel ‘last’ van haar 56-jarige vader die zich graag als jonge en populaire vader voordoet. Je voelt de plaatsvervangende schaamte …

IMG_3618
Maar in dezelfde periode komt Petra’s leven weer op de kop te staan. Dit keer heeft een buurvrouw schildklierkanker, net zoals Petra’s moeder een half jaar daarvoor had. (en weer verbaas ik me over de keuze voor schildklierkanker, een relatief zeldzame aandoening, het toeval is nu wel heel groot).

Waar het om gaat echter is dat de buurvrouw een zoontje heeft, dat goede opvang nodig heeft en daarom bij Petra in huis komt wonen. Petra voelt zich verantwoordelijk voor het jochie, maar vindt het soms ook maar lastig.

IMG_3619
Lang leve familie is in dezelfde stijl als dagboek geschreven als ‘Lang leve saai’: vlot, makkelijk leesbaar en korte hoofdstukken. Ik denk best herkenbaar voor meiden van dezelfde leeftijd, want kleine broertjes zijn natuurlijk altijd best irritant, hoe schattig (en zielig) in dit geval ook. De beide ‘Lang leve’-boeken zitten vol humor en zelfspot en zijn daarom leuk om te lezen.

IMG_3620

Lees <hier> de recensie van Lang leve saai >>>>
Hier vind je meer informatie over Joke Janssen, de auteur van beide boeken, en haar boeken.

Lang leve familie – Joke Janssen
Jeugdboek, hardcover, 148 pagina’s, Uitgeverij Clavis
Bestel dit boek hier >>>>

IMG_3617

Wanneer je op onderstaande afbeelding klikt, kun je Lang Leve Saai bekijken / bestellen:

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

5 tips voor een onvergetelijke girls night out!

Eens in de zoveel tijd is het tijd voor een echte girls night out. Lekker …

Share
Share