Tips: straffen

Iedere ouder krijgt er wel eens mee te maken: vervelende kinderen! Het is algemeen bekent zelfs de liefste kindjes kunnen in non-stop veranderen in kleine duiveltjes. Als ouder is het natuurlijk jou taak om deze duiveltjes te corrigeren met een passende straf, maar hoe straf je jouw kind nou eigenlijk op de beste manier?

Een paar tips voor de momenten dat je jouw zoon of dochter wel achter het behang kunt plakken:

Tip 1: Time- out
De wel bekende time out is een goede manier om je driftige peuter rustig te krijgen. De time- out is niet bedoelt als een echte straf maar eerder als een moment om na te denken. Let er wel op dat jij als ouder ook rustig blijft tijdens deze time- out. De time- out heeft geen enkel effect als jij net zo driftig bent als je peuter. Vertel daarom op een rustige en kalme toon waarom je kind een time- out nodig heeft. Als je kind na een korte time- out gekalmeerd is vertel je hem of haar vervolgens hoe blij je bent dat hij of zij weer rustig is.

Tip 2: Blijf niet herhalen
Als kinderen boos of verdrietig zijn hebben ouders vaak de neiging om de regels te herhalen. Probeer het herhalen van de regels te voorkomen en vraag aan je kind waarom hij of zij boos of verdrietig is. Op deze manier zal je kind sneller kalmeren.

Tip 3: Passende straf
Een passende straf verzinnen is meestal erg lastig. Het is belangrijk dat je de straf direct kunt toepassen. Gooit je kind speelgoed door de kamer? Straf hem of haar niet  door je kind naar het eten direct naar bed te sturen maar door hem of haar het speelgoed op te laten ruimen. Je kind weet dan direct waarvoor hij  of zij gestraft word.

Tip 4: Blijf niet te lang boos
Het is logische dat je nog steeds een beetje geïrriteerd  bent als je kind net iets stouts heeft gedaan. Maar houd er wel rekening mee dat je kind dit allang weer vergeten is. Kinderen leven namelijk op het moment en snappen er dus niks van dat jij nog steeds boos bent, blijf daarom niet te lang boos op je kind.

Tip 5: Geen sorry
Moet jouw kind na dat hij of zij stout is geweest ook altijd (verplicht) sorry zeggen? Dit heeft in de meesten gevallen geen enkele zin. Zeker niet voor kinderen jonger dan vier jaar. Zij hebben geen enkel idee wat het woord ‘ sorry ‘ betekent en zeggen dus eigenlijk maar iets.

Tip 6: Jij bent stout
Als kinderen vaak te horen krijgen dat ze stout zijn gaan ze hier op een gegeven moment zelf in geloven. Hierdoor zullen ze zich ook stout gaan gedragen. Je moet je kind natuurlijk wel laten weten dat hij of zij stout is geweest. Maar geef je kind vervolgens ook een compliment als hij iets liefs doet.

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Het goede voorbeeld – Christiane Kutik

In dit boek geeft Christiane Kutik uitgebreid tips en ideeën, hoe je ongedwongen, maar authentiek …

Share
Share