Tips; De eerste keer tandenpoetsen

De meesten kinderen krijgen hun eerste tandje als ze tussen de vijf en negen maanden oud zijn. Dit houd ook in dat de tand gepoetst moet worden, hoe doe je dit eigenlijk?

De eerste keer tandenpoetsen
Het handigst is om je kind tijdens het poetsen op schoot te nemen of te laten zitten op bijvoorbeeld de aankleedtafel. Poets  de tand(-en)  met korte heen-en-weer bewegingen, maar doe dit niet te hard. Zorg ervoor dat alle plekken schoon worden( binnen-buitenkant van de tand(-en) en bovenop de kiezen). Vergeet ook niet een randje van het tandvlees mee te poetse. Elke keer dezelfde volgorde zorgt ervoor dat je niets overslaat. Spoelen is meestal nog moeilijk voor je  kind Je kan je kind leren spoelen door ‘bolle wangen te maken’

Borstel & tandpasta
Er zijn speciale tandenborstels voor jonge kinderen. Deze tandenborstels zijn kleiner en dus makkelijker te gebruiken. Ook kun je de tandenborstels in verschillenden kleuren en met verschillende figuren kopen dit maakt het tandenpoetsen een stuk leuker voor je kind. Bij iets groteren kinderen kun je er ook voor kiezen gebruik te maken van een elektrische tandenborstel.
Bij het poetsen heb je natuurlijk ook tandpasta nodig. Het is belangrijk dat je gebruikt maakt van peutertandpasta in plaats van normale tandpasta. In de peutertandpasta zit namelijk minder fluoride. Teveel hiervan kan juist schadelijk zijn voor de tanden. Ook kan je peuter de peutertandpasta gewoon doorslikken.

De belangrijkste punten;
• Begin gelijk met poetsen als de eerste tand doorkomt.
• Gebruik een speciale peutertandpasta en –borstel. Vanaf vijf jaar kan je kind gewone tandpasta gebruiken en eventueel poetsen met een elektrische tandenborsten.
• Vervang om de drie maanden de tandenborstel.

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

HOW TO: tandenpoesten bij je kind

Of het echt gezellig is, weet ik niet. Het blijft een hele opgave om elke …

Share
Share