Klaas, de per ongeluk Sinterklaas

Klaas is gek op Sinterklaas. Hij houdt van de pieten, de boot, de pakjes en de mooie liedjes. En iedereen is altijd blij als Sinterklaas er is. Het liefst zou Klaas zelf een dagje Sinterklaas zijn. Maar als dat – per ongeluk – ineens gebeurt, blijkt het best vermoeiend om Sinterklaas te zijn! Dat gesjouw met al die cadeaus, het klimmen op de daken… en er mag natuurlijk niets misgaan! Toch geniet Klaas met volle teugen van zijn dagje als hulp-Sinterklaas. En de echte Sint? Die drinkt een lekker kopje warme chocolademelk.

Recensie
Leuk, leuk, leuk. Dit Sinterklaasboek is gewoon leuk. Allereerst, omdat het nu eens een heel andere kant van het Sinterklaas-zijn belicht. Het is namelijk best hard werken als goedheiligman! Dan is het leuk, omdat er grappige dingen in staan als ´duizendtwaalf gestelde vragen´ over.. en dan volgt een opsomming van zo´n beetje alle kindernamen die er te bedenken zijn met een B. De grootste lol is dan natuurlijk om nóg meer namen met een B te bedenken, wat het (duizendtwaalf keer) voorlezen van dit boek een aangename bezigheid maakt. En als laatste is het leuk, omdat de tekeningen heel lollig zijn. De onhandigheid van de per-ongeluk-Sinterklaas spat van de plaatjes af. Je hebt soms bijna de neiging om Klaas even vast te pakken, zodat hij niet van het dak af tuimelt.

Klaas, die per ongeluk Sinterklaas wordt, merkt dat het nog lang niet meevalt om Sinterklaas te zijn. Er zijn wel heel veel Pieten om hem bij zijn Grote Taak te helpen, maar er zijn toch nog allerlei beslissingen die door hemzelf genomen moeten worden. En dan is het ook nog  hoog op de daken. En koud. En alle pakjes moeten op die ene Pakjesavond door de schoorstenen geduwd worden. Maar, en dat is nou net het leuke aan Klaas; hij vindt het tóch geweldig om Sinterklaas te zijn. Hij zet, ondanks alles, gewoon door. En dat is pedagogisch natuurlijk zeer verantwoord.

De echte Sint geniet ondertussen van een avondje welverdiende rust. Die zit lekker bij de kachel van Klaas een chocoladeletter te eten. Blij en tevreden, omdat hij Klaas´ grootste wens in vervulling heeft kunnen laten gaan. Als dat geen mooie boodschap is…

Klaas, de per ongeluk Sinterklaas – Sabine Wisman
Prentenboek, hardcover, 24 pagina’s, Van Goor
Bestel dit boek hier via Bol.com>>

Share

About Hanneke Blanksma

hannekeblanksma@hetnet.nl'

Check Also

De leukste Lama-cadeaus [top 5]

Ineens zie je ze overal: lama’s! Lama’s als print op truien en pyjama’s, lama’s op …

Share
Share