De redding

Wanneer Peter Webster een jonge vrouw na een ernstig ongeluk uit haar totaal vernielde auto bevrijdt, kan hij haar niet meer uit zijn gedachten bannen. De twee beginnen een onstuimige verhouding. Achttien jaar later heeft Sheila hem al lang verlaten en zorgt Peter als alleenstaande ouder voor Rowan, hun dochter. Rowan dreigt echter het verkeerde pad op te gaan, en voor het eerst in hun leven maakt Peter zich zorgen over haar toekomst. Hij gaat op zoek naar de enige die Rowan misschien kan helpen, ook al zal Sheila’s terugkeer het hele gezin confronteren met vragen die Peter krampachtig heeft verdrongen: Hoe kan een moeder haar gezin verlaten? Waarom loopt een huwelijk stuk tussen twee mensen die zoveel van elkaar houden?
De redding is een verhaal over zonde en vergeving, over geheimen en de vernietigende kracht van de waarheid; een meesterlijk portret van een gezin dat probeert het verleden te begrijpen en een nieuwe start te maken.

Recensie:
De redding is een mooi en meeslepend boek. Aan het einde zat ik met tranen in mijn ogen te lezen.

Anita Shreve is in staat om haar hoofdpersonen echte mensen te laten zijn. Peter is niet alleen maar een goed mens die anderen wil helpen, in zijn goede bedoelingen jegens zijn dochter maakt hij echter ook keuzes waar je soms je vraagtekens bij kunt stellen.
En ondanks de onverantwoorde handelingen van Sheila, die stomdronken met haar peuter in de auto gaat zitten bijvoorbeeld, voel je ook dat zij diep ongelukkig is en niet weet hoe ze het tij moet keren.

Peter Webster is ambulanceverpleegkundige en zet zich dagelijks in om andere mensen te redden. Hij voelt zich echter enorm machteloos als hij er niet slaagt zijn vrouw te redden en later tot het uiterste moet gaan om zijn dochter te redden.
Het werk van Peter speelt een belangrijke rol. Het is immers dankzij zijn werk dat hij Sheila heeft ontmoet. Het is ook dankzij zijn werk dat hij de kans krijgt zijn dochter tot het uiterste bij te staan als zij een ernstig ongeluk krijgt. Maar ook op andere momenten zien we Peter acteren als ambulanceverpleegkundige. Op geloofwaardige wijze, de auteur heeft zich zeker ter dege verdiept in het werk van een ambulanceverpleegkundige in de Verenigde Staten (n.b.: het ambulancesysteem in Nederland is anders dan dat in de Verenigde Staten).

De redding bestaat eigenlijk uit twee delen, in eerste instantie het nu, maar er wordt al snel teruggeblikt naar het verleden, 18 jaar geleden toen Peter en Sheila elkaar ontmoetten. De uitgebreide flashback houdt op wanneer Rowan, de dochter van Peter en Sheila twee jaar oud is en Sheila noodgedwongen uit het leven van Peter en Rowan verdwijnt. Op dat moment schiet het verhaal weer terug naar het nu.

De auteur, Anita Shreve, is door Oprah Winfrey persoonlijk uitgekozen als auteur voor de Oprah Winfrey-bookclub. De redding is uitgegeven door het vrij jonge boekenfonds Orlando Uitgevers en ziet er mooi uit. Achterin het boek zit een uitscheurbare boekenlegger van het boek, leuk detail. Het boek eindigt met een interview met de auteur en een aantal typische boekenclubvragen. Zeer de moeite waard om te lezen!

De redding – Anita Shreve
roman,paperback, 325 pagina´s, Orlando
Bestel dit boek hier via Bol.com>>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De verloren verteller

Ik houd van lezen. En ik houd van boeken, gewoon, papieren boeken. En sommige boeken …

Share
Share