Anderhalvemetersamenleving: hét Van Dale Woord van het Jaar 2020

Met 29,8% van de stemmen is anderhalvemetersamenleving de winnaar van de Van Dale Woord van het Jaar 2020 verkiezing. Na “boomer” uit 2019 weer een woord wat in huize Trotse Moeders een begrip is geworden. En in onze hele maatschappij. Een jaar geleden hadden we dit woord nog niet gehoord en nu heeft iedereen meteen een beeld bij anderhalvemetermaatschappij. “Het nieuwe normaal”…..

Definitie van anderhalvemetersamenleving: samenleving die zo is ingericht dat burgers in de publieke ruimte en in publiek toegankelijke locaties ten minste anderhalve meter afstand tot anderen kunnen bewaren, m.n. ter voorkoming van virusepidemieën

Wanneer je kijkt naar de 20 woorden die genomineerd waren om Woord van het Jaar 2020 te worden, zie je de invloed die de COVID-pandemie op onze taal heeft. Kuchscherm een raambezoek…. en ook “covid” zelf. Ingeburgerd in onze taal. Het is eigenlijk een lijstje om droef van te worden!

Hopelijk brengt 2021 een twintigtal hoopvolle en blije woorden waaruit het nieuwe Woord van het Jaar gekozen mag worden!

 • anderhalvemetersamenleving
 • blokjesverjaardag
 • coronamoe
 • covid
 • covidioot
 • eenzaamheidsvirus
 • fabeltjesfuik
 • hoestschaamte
 • infodemie
 • jojolockdown
 • klimaatwanhoper
 • kuchscherm
 • lockdownfeestje
 • raambezoek
 • racismeknielen
 • stekkergekte
 • testsamenleving
 • uitsluitingscultuur
 • viruswappie
 • zelfquarantaine

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

De opvolger van anderhalvemetersamenleving is….

Helaas is het Woord van het Jaar ditmaal weer een Corona-gerelateerd woord. Vorig jaar was …

Share
Share