Mr. Peabody & Sherman [recensie]

Screenshot 2014-03-30 at 14.04.27Mr. Peabody is een zakenman, uitvinder, wetenschapper, Nobelprijswinnaar, lekkerbek, tweevoudig olympisch kampioen, genie… en een hond. Met zijn ingenieuze uitvinding de WABAC, maakt hij samen met zijn geadopteerde zoon Sherman spannende tijdreizen. Ze zijn getuige van gebeurtenissen die de wereld veranderden en ontmoeten beroemde, historische figuren.

Maar als Sherman zich een keer niet aan de regels houdt, wordt het voor onze twee helden een race tegen klok om het verleden te herstellen en de toekomst te redden. En ondertussen staat Mr. Peabody voor zijn grootste uitdaging: het vaderschap.

Recensie

Allebei mijn zonen (7 en 10 jaar) willen uitvinder worden. We keken er dus erg naar uit om deze film te gaan zien. En vanmorgen was het dan zo ver. Dochter van 7 moest (zeer tegen haar zin) ook mee “ja maar mama, dit is toch he-le-maal geen film voor meisjes!“. Gelukkig wist ze tijdens de pauze al te melden dat deze film ook voor meisjes leuk is!

Screenshot 2014-03-30 at 14.05.09Mr. Peabody is een hond. En niet zomaar een hond, nee, een briljante hond. Briljant in alles wat hij aanpakt, wetenschap, sport, in alles blinkt hij uit. Omdat hij zich niet als een hond gedroeg toen hij een puppy was, wilde niemand hem accepteren en groeide hij op zonder thuis. Het verlangen naar een gezin maakt dat hij een jongetje (Sherman) wat ten vondeling is gelegd, adopteert.

Eén van de uitvindingen van Mr. Peabody is een tijdreismachine en zo heeft Sherman al een heleboel kennis over geschiedenis wanneer hij voor het eerst naar school gaat. Dat schiet verkeerd bij een ander slim kind, een meisje (Penny) en de ruzie loopt dusdanig uit de hand dat instanties, vertegenwoordigd door “Grunion” proberen om Sherman bij Mr. Peabody weg te halen.

Screenshot 2014-03-30 at 14.04.45Om dat te voorkomen nodigt Mr. Peabody de ouders van het Penny uit voor een diner. En dan loopt alles uit de hand…. Via vele omzwervingen in tijd en ruimte komt natuurlijk alles goed en wordt de vader-zoon band nog extra verstevigd.

De film heeft vaart, heeft humor en laat verschillende stukjes geschiedenis tot leven komen. We maken via de tijdreizen van Mr. Peabody en Sherman kennis met periodes als het oude Egypte en de Franse revolutie en met personen als Lenoardo da Vinci, Ghandi en Albert Einstein. Screenshot 2014-03-30 at 14.04.09De 3D versie van de film geeft letterlijk een extra dimensie, bijvoorbeeld bij het reizen door de ‘wormgaten’ en bij het in de afgrond kijken wanneer het ‘Paard van Troje’ daar net boven bungelt. Ik zou dus niet wachten tot deze film uitkomt op DVD en hem nog in de bioscoop gaan bekijken.

In de auto onderweg naar huis werden de verschillende avonturen uit de film nog uitgebreid nabesproken en blijkt maar weer hoeveel kinderen van 10 al ongemerkt hebben opgepikt. Zo merkte mijn zoon van 10 op dat het wel ‘cool’ is om te leren fietsen op een fiets uit de fietsenwinkel van de gebroeders Wright (die het eerste vliegtuig hebben gemaakt) en het reizen door tijd en ruimte is natuurlijk sowieso een interessant onderwerp voor ‘uitvinders in spe’.

De film steekt goed in elkaar en is echt leuk voor jong en oud. We hebben er met het hele gezin van genoten!

Mr. Peabody en Sherman draait zowel in 2D als in 3D in de Nederlandse bioscopen.

Nederlandse stemmencast:
Jeroen Spitzenberger – Mr. Peabody
Sem Ragas – Sherman
Karin Bloemen – Juffrouw Grunion
Pip Pellens – Penny
Lottie Hellingman – Patty

 

About Karina Ahles - Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 17 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 14 jaar.

Check Also

Vakantie met Buurman & Buurman

Juist in de vakantie is het gezellig om spelletjes te doen met je kind(eren). Of …