Artis Planetarium: See you must!

Lego heeft de afgelopen 10 jaar prettig samengewerkt met Star Wars. En dat gaan ze de komende 10 jaar weer doen. Reden voor een feestje dachten ze bij Lego. Voor al hun relaties. Trotsemoeders.nl is daar één van  en wij mochten erbij zijn!

Zondagmorgen, half 10. Er staan al mensen bij de ingang van Artis. Niet heel veel, want het is nat en koud. Voor ons staat er speciaal iemand bij de hoofdingang, we worden verwelkomd als VIP’s. Nog een half uurtje wachten, dan mogen we naar binnen. De ronde koepel van het Artis Planetarium in. Wat is ie groot! De stoelen staan een beetje achterover, zodat je geen pijnlijke nek krijgt bij het naar boven kijken. Speciaal voor de kinderen en de vruchtbare samenwerking heeft Lego een film gemaakt: LEGO Star WarsTM, een animatiefilm.

Legopoppetjes als Yoda, R2D2 en Han Solo vliegen over ons heen, afgebeeld op de koepel. Star Wars. Onze kinderen, 4 en 6 jaar oud, zijn er niet mee bekend, maar kijken hun ogen uit. Ruimtewezens, spacestations, raketten, ze vinden het fantastisch. Toch klimt de oudste al snel bij pappa op schoot. De jongste volgt niet veel later met een zacht fluisterend: ‘Mamma, ik vind het een beetje eng.’ Ik was hierop voorbereid en nam hem mee naar buiten. Cappuccino voor mij, ijsje voor hem. Maar dan komt iemand ons weer halen voor deel 2 van het programma: de ruimtereis….

Op de immense koepel van het Artis Planetarium wordt het heelal vertoond. Eerst onze blauwe planeet. Wat is ie toch mooi! En wat kan je goed zien waar er mensen wonen. Dat is werkelijk overal! Ineens word je je bewust van je eigen nietigheid. Vanaf de aarde vlogen we ons zonnestelstel in, zagen we de planeten die om onze zon cirkelen. Mercurius, Venus, Aarde, Mars… Vanuit daar door naar ons Melkwegstelstel, nog verder naar een ander zonnestelsel enzovoort. Fascinerend!

Toen de film afgelopen was, bleek de regen ook opgehouden te zijn en stond er een heerlijk zonnetje aan de hemel. Een zon en een hemel, die we nu toch even met andere ogen bekeken. Toen toch maar gauw terug naar ons aardse bestaan, al die verschillende soorten dieren, die op onze planeet zo bijzonder maken en waarvan je er een aantal kan zien in Artis. Wat blijven de aapjes toch leuk en de krokodillen spannend! We hadden weer een heerlijke dag in Artis!

De legofilm was eenmalig, maar de Reis door de Ruimte is altijd te zien in Artis; een absolute must!

Voor meer informatie: www.artis.nl

About Hanneke Blanksma

hannekeblanksma@hetnet.nl'

Check Also

Ocean Bricks in Koninklijke Burgers’ Zoo [verslag]

Het is jaren geleden dat we met z’n vijven naar een dierentuin zijn geweest. Vandaag …