De val van Mehmet

cover de val van mehmet

Vandaag, donderdag 15 mei komt de roman De val van Mehmet uit. Ik heb een ongecorrigeerd persexemplaar mogen lezen voor deze recensie. Wat een prachtig boek! Ik heb het met heel veel plezier en belangstelling gelezen.

Mehmet is de hoofdpersoon van De val van Mehmet. In het boek volgen we zijn leven: van klein jongetje in Turkije, via jonge man die besluit om als gastarbeider naar Nederland te komen en daar zijn leven opbouwt tot man op leeftijd die probeert zich staande te houden en worstelt met de cultuurverschillen. De val van Mehmet is niet chronologisch geschreven, maar heden en verleden lopen voortdurend door elkaar heen.

Het leven in Turkije in de jaren ’50 en ’60 is hard en zwaar en als jonge man besluit Mehmet zijn geluk (en geld) in het buitenland te zoeken. Hij komt terecht in Nederland, waar hij bij een leerlooierij gaat werken. Het werk is hard en zwaar en de omstandigheden in het pension waar hij woont, zijn verre van ideaal. Als kleine jongen is Mehmet al verliefd op Hatice, maar zij mag van haar ouders niet met Mehmet trouwen. Ze trouwen toch, met alle gevolgen voor de relatie met hun ouders van dien. Mehmet neemt Hatice mee naar Nederland en ze krijgen drie kinderen.
Mehmet had prachtige idealen en stelde zich voor hoe hij ieder jaar in de zomer terug naar zijn familie zou gaan met geld en cadeaus, maar uiteindelijk loopt alles anders dat hij altijd heeft gehoopt en gewild.

De val van Mehmet biedt de lezer een kijkje in het harde leven op het Turkse platteland in de jaren ’50 en ’60. Maar ook in de situatie daar nu, als Mehmet overlijdt en in zijn geboortedorp begraven wordt. Je wordt meegenomen in de gewoonten van de Turkse cultuur. Je voelt pijnlijk aan waar het schuurt en wringt met de westerse cultuur als een jonge Turkse jongen (de kleinzoon van Mehmet), die in Nederland is opgegroeid, opeens en voor het eerst in zijn leven in het Turkse geboortedorp van zijn grootvader komt.

Bijzonder vond ik om te ervaren hoe mijn sympathie in de loop van het boek verschoof tussen personages. Waar ik in het ene hoofdstuk iemand erg sympathiek vond en meevoelde met zijn of haar situatie, verbaasde ik me verderop over de keuzes die deze zelfde persoon maakt. Wellicht worstelde ik ook met de cultuurverschillen …

Ik vind De val van Mehmet een absolute aanrader. Het is enerzijds een prachtige en goed geschreven roman die van begin tot eind blijft boeien. Want de verklaring voor de titel, echt die kan je pas op de laatste pagina’s van het boek echt doorgronden. Anderzijds vond ik het een leerzame en boeiende roman, waarin je meer te weten komt over het leven in de jaren ’60 en ’70 van de mensen die als gastarbeider naar Nederland (of bijvoorbeeld Duitsland) zijn gekomen. Ik zat vroeger op de basisschool bij kinderen van hen in de klas, maar dat betekent helaas niet dat ik daardoor überhaupt iets over hun leven en achtergrond te weten ben gekomen. In die zin is het boek nog wel confronterend ook.

De val van Mehmet – Hülya Cigdem
roman, paperback, … pagina’s, De Arbeiderspers
Bestel dit boek hier >>>>

 

 

 

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Het museum van verbroken beloftes

Het museum van verbroken beloftes van Elizabeth Buchan gaat over onvervulde liefde. Gesitueerd in Praag …