Winterdieren [luisterboek]

De dieren in dit boek houden best van zon, maar dan moet het wel en koud zonnetje zijn. Eentje waarvan je haren rechtovereind gaan staan. Ze wonen op de Noordpool en de Zuidpool. Het is er altijd koud. Niet gewoon koud, maar ijskoud. Zomers en ’s winters staat de diepvries aan. Als de sneeuw eens niet over de velden jaagt, kun je de bewoners horen: de roep van de sneeuwuil, de krakende knietjes van het rendier, het zingen van de beloega, het gebrul van de zuidelijke zeeolifant en het geschuifel van de keizerspinguïn. Mooie ingrediënten voor een muzikaal, heerlijk en leerzaam luisterboek.

Recensie
Een luisterboek bestaande uit twee CD’s en met in totaal maar liefst 2,5 uur luisterplezier. Dat belooft wat! Het Winterdieren luisterboek is ingesproken door Toon Tellegen en bevat naast gesproken tekst ook muzikale intermezzo’s. De verhalen op deze luisterboeken bevatten informatie over maar liefst 23 dieren. Hoe verschillend de dieren ook van elkaar zijn, er zijn ook overeenkomsten. alle dieren zijn namelijk echte winterdieren en leven op de Noord- of Zuidpool. De eerste CD begint met een waarschuwing: dit is een stukje tekst over de twee polen, het klimaat daar en dat je geen koukleum moet zijn als je wilt genieten van de winterdieren…

Na deze inleiding volgt als eerste het verhaal over de wolf. Het is een leerzaam verhaal waar kinderen echt iets van op steken. De woorden worden duidelijk uitgesproken, zodat alles goed is te verstaan. Mijn dochter is haar interesse na de eerste zinnen al kwijt. Nu heeft mijn meisje ook niet echt geduld voor luisterboeken, dus het bevreemd mij niet. Het valt mij echter wel op dat ze dit keer wel erg snel iets anders gaat doen. Ik luister op een later tijdstip – als ik alleen ben – verder, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik mijn gedachten er ook niet echt bij kan houden. Het verhaal wordt rustig voorgelezen, misschien wel iets te rustig. De intonaties zijn summier, waarop het geheel een wat monotoon gehoor krijgt. Ik wordt door een muzikale onderbreking erop geattendeerd dat er weer een nieuw hoofdstuk (en dus een nieuw dier) besproken wordt. Van deze leerzame luisterboeken wordt ik dus niet slimmer… Ik weet nog altijd net zoveel (of weinig) van de narwal, de noordse stern en de poolhaas af.

Wanneer ik op internet op zoek ga naar het boek Winterdieren, zie ik dat deze mooi is vormgegeven. De tekst is prettig te lezen en de prenten zijn adembenemend mooi. Dat brengt mij tot de conclusie dat er waarschijnlijk twee factoren aanwezig zijn die maken dat het luisterboek winterdieren, niet echt geschikt zijn voor dit huishouden. Ten eerste de karakters van mij en mijn dochter. We hebben niet echt de rust om te gaan zitten en luisteren naar gesproken tekst; mijn meisje verliest al snel haar aandacht en gaat wat anders doen en mijn gedachten dwalen te snel af als er te weinig leven zit in het stemgeluid. Ten tweede denk ik dat het soort tekst ook en rol speelt. Een spannend of mysterieus verhaal kun je – qua stem – heel anders brengen dan dit informatieve verhaal. Ik denk dat sommige boeken zich nu eenmaal minder lenen voor een variant van luisterboek en ik denk dat dit zeker het geval is bij het luisterboek Winterdieren. Jammer, want het boek heeft in 2012 de Gouden Griffel gewonnen en is zeker de moeite waard. Binnenkort toch nog eens in de auto proberen…

Winterdieren luisterboek – Bibi Dumon Tak
Luisterboek, leeftijd: 7+, 2,5 uur, Rubinstein
Bestel dit luisterboek hier >>

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Buffalo Bill en De Kleine Zeemeermin [luisterboek en leesboek]

Ik ben dol op luisterboeken en heb een heleboel Vlaamse luisterCD’s. De Nachtegaal (ook geschreven …

Share
Share