150 jaar Beatrix Potter, wie was deze bijzonder dame?

InDesign PDF Preset: Penguin_PDF_Translation_Black

Iedereen kent Beatrix Potter als de schepper van Pieter Konijn en andere dierfiguren. Dat zij ook een eigenzinnige, vrijgevochten vrouw was, weet bijna niemand.


Natuurstudie

Helen Beatrix Potter werd geboren op 28 juli 1866. Haar ouders waren rijk en in die tijd hoefde een vrouw ‘van goeden huize’ niet veel te doen. Daardoor leidde zij de eerste dertig jaren van haar leven een nogal kabbelend bestaan. Ze kreeg als kind thuis onderwijs van een gouvernante en speelde nauwelijks met andere kinderen. Toch verveelde ze zich niet. Vanaf haar vroegste jeugd tekende ze alles wat haar voor ogen kwam aan voorwerpen, landschappen, planten en dieren. Een hele verzameling schetsen is daar nog van over.

Beatrix had veel huisdieren, waaronder hond, konijnen, muizen, kikkers, hagedissen, slangen, slakken en een vleermuis. Elke zomer ging de familie op vakantie naar het Lake District, waar ze een huis hadden. De hond én de kleinere huisdieren gingen dan altijd mee.

Beatrix tekende de natuur niet alleen, ze bestudeerde die ook. Met haar aquarellen van paddenstoelen verwierf ze zelfs veel respect onder mycologen. Haar ouders ontmoedigden haar natuurstudie intussen alleen maar. Studeren? Geld verdienen? Zelfstandig leven? Dat deed je niet als vrouw uit een goede familie.

Succes
Screenshot 2016-01-23 at 09.02.37Maar Beatrix had genoeg van haar saaie, beschermde bestaan. Ze kon goed schrijven en tekenen, en wilde daar ook iets mee doen. Toen ze geen uitgever kon vinden die haar werk wilde publiceren, ging ze naar een drukker en liet daar zelf van haar spaargeld een boekje drukken; 250 exemplaren werden er gemaakt.

Ze verkocht de boekjes aan familieleden en vrienden, en nog in hetzelfde jaar (1902) verscheen Het verhaal van Pieter Konijn toch nog bij een echte uitgeverij: uitgeverij Frederick Warne in Londen.De gehele oplage van 6000 exemplaren was direct uitverkocht!

Met haar ouders kreeg ze ruzie. Want een dochter van welgestelde ouders, al is ze vijfendertig, hoorde in die tijd niet haar eigen te geld verdienen. Er bestaat nog een brief die Beatrix aan haar uitgever schreef, vol excuses over het gedrag van haar vader; de oude heer Potter was blijkbaar aanwezig geweest bij het opstellen van het contract!

Eerste vrouwelijke voorzitter

In 1905 kocht ze van haar eigen geld een boerderij in het Lake District: Hill Top Farm. Ze woonde nog steeds bij haar ouders, maar ging zo vaak mogelijk naar de boerderij om te schrijven en te tekenen. Van het geld dat ze verdiende, kocht ze meer land. Zo ontmoette ze de plaatselijke advocaat William Heelis, die haar daarbij bijstond. In 1913, zevenenveertig jaar oud, trouwde ze met hem en verliet ze eindelijk voorgoed haar ouderlijk huis.

Screenshot 2016-01-23 at 09.03.08Vanaf dat moment veranderde Beatrix langzaamaan van een tekenares-schrijfster in een vrouw van het platteland met veel inzicht in het boerenvak en met verstand van zakendoen.

In 1923 kocht ze een grote schapenboerderij en de laatste dertig jaar van haar leven fokte ze Herdwickschapen. In 1943 werd ze als eerste vrouw gekozen tot voorzitter van de vereniging van Herdwickschapen-fokkers.

Toen Beatrix overleed, vlak voor Kerstmis midden in de Tweede Wereldoorlog (op 22 december 1943), rouwde de hele omgeving om het verlies van de bekende, beminde en excentrieke mevrouw Heelis, die alle bewonderaars van Beatrix Potter altijd vastbesloten de deur had gewezen… Haar land, inclusief boerderijen, cottages en kuddes schapen en runderen, liet ze na aan de National Trust. Dit gebied is nu onderdeel van het Lake District National Park.

Het levensverhaal van Beatrix Potter werd verfilmd door Chris Noonan in de film Miss Potter uit 2006. De hoofdrollen werden vertolkt door Renée Zellweger en de Schotse acteur Ewan McGregor.

De boeken van Beatrix Potter verschenen in dertig talen. Elke vijftien seconden wordt er ergens ter wereld een boek van Beatrix Potter verkocht.


Screenshot 2016-01-23 at 09.02.50Het verhaal van Pieter Konijn

Potters beroemdste werk is Het verhaal van Pieter Konijn. Ze schreef dit verhaal in een brief voor Noel Moore, een zoontje van vrienden, en maakte er later een boekje van.Het boek wordt dit jaar opnieuw uitgegeven door uitgeverij Ploegsma en is vanaf februari 2016 tijdelijk erg voordelig te koop.

Met dank aan:
Uitgeverij Ploegsma
https://en.wikipedia.org/wiki/Beatrix_Potter
https://nl.wikipedia.org/wiki/Beatrix_Potter

About Beatrix Potter


http://www.bpotter.com/

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Middelkind

‘Onze oudsten zijn helden, onze oudsten zijn speciaal…’ Inhoud Waar Maggie woont, worden de oudste …