Opvoeden door beginners

Baby’s moeten beslist alleen op hun kamertje inslapen. Peuters moet je niet voor hun tweede verjaardag proberen zindelijk te maken.Het huilen van een baby kan niet verminderd worden door hem of haar rond te dragen. Volledige borstvoeding mag maar een paar maanden gegeven worden. Dit zijn enkele van de adviezen die jonge ouders tegen kunnen komen bij het consultatiebureau, in adviesboeken of bij het bezoeken van een opvoedingssite. De adviezen klinken soms overtuigend, maar zijn ze ook ergens op gebaseerd?

In dit boek neemt de auteur ons mee op een reisje door de geschiedenis en door andere culturen. Veel stellige opvoedingsadviezen blijken niet meer dan tijdgebonden en cultuurgebonden opinies. Weinig beweringen kunnen steunen op gedegen onderzoek. Dat is de conclusie die de auteur trekt na de analyse van vele vermakelijke voorbeelden. Het resultaat is een relativerende gids voor de ouder of grootouder die zich niet gek wil laten maken door de zogenaamde deskundigen.

Recensie
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Opvoeden door beginners is waarschijnlijk het meest eerlijke opvoedboek dat er bestaat. Geschreven door bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de pedagogiek en verbonden aan de Leidse Universiteit.Elke ouder zal het wel herkennen; advies krijgen over het opvoeden van je kind krijg je vaak te pas en te onpas. Of je nu zelf om raad vraagt of niet, mensen geven graag advies en het lijkt er soms op alsof iedereen wel raad met de situatie weet behalve jij. Wanneer je dan een advies opvolgt, staat iemand anders op en roept dat je het helemaal verkeerd doet. Daar sta je dan als kersverse ouder met je handen in het haar en geen flauw idee wat je moet doen…Ook de auteur van dit boek werd met de soms erg tegenstrijdige en bizarre adviezen geconfronteerd als jonge vader en besloot er onderzoek naar te doen. Al snel bleek dat heel veel van de “professionele” adviezen, geen duidelijke achtergrond hebben. Want veel opvoedadviezen zijn gewoon gebaseerd op gewoonten van diverse culturen en de tijdsgeest waarin we leven.

Betekend dit dat we alle adviezen over de opvoeding maar aan de kant moeten gooien? Natuurlijk niet, want ook al is het niet wetenschappelijk onderbouwd, toch zit er in sommige adviezen zeker wel erg bruikbare tussen. Echter laat dit boek je realiseren dat de professionele adviezen – vaak net zoals het advies van bijvoorbeeld de buurvrouw – op ervaringen zijn gebaseerd. Dus het advies dat je een kind onder de twee niet zindelijk mag proberen te maken is niet wetenschappelijk onderbouwd, maar is een kwestie van dat de ervaring leert dat veel peuters onder de twee hier nog niet aan toe zijn. Maar wie kent het kind nu het beste? Precies… Jij als ouder kent je kind als geen ander en dus is het helemaal geen verkeerd idee om gewoon op je eigen gevoel af te gaan. Wanneer je als ouder nadenkt over de mogelijkheden, kijkt naar hoe je kind zich voelt, dan komt de oplossing vaak al zelf naar boven drijven. Hetzelfde geldt voor de tegenstrijdige adviezen. Stel je weet als ouder even niet meer wat je moet doen, want de één zegt dit en de ander juist totaal iets anders. Raak dan niet in paniek maar denk eens rustig na over de mogelijkheden. Waar voel jij als ouder het meeste voor?

Opvoeden door beginners is een boek dat ik zeker graag had willen lezen toen ik een kersverse mama was. Het is een boek dat zegt waar het op staat, je niet in bepaalde hokjes wil duwen maar ook aangeeft dat je als ouder zelf moet beslissen wat je doet. Adviezen worden niet weggewimpeld, maar besproken met voor- en nadelen. De oorsprong van het advies wordt uit de doeken gedaan en het helpt je daardoor op een prettige manier door de wereld van de opvoeding gaan. Na het lezen van dit boek voel jij je niet meer schuldig als je ene keer een goedbedoeld advies in de wind slaat.

Opvoeden door beginners – René van der Veer
Opvoedboek, Paperback, 286 pagina’s, Balans
Koop hier bij Bol.com >>>

Lees ook:
Kind in balans

Ouderschap vanuit je hart
Oei, ik groei

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

De kleine koning(in)

Alle ouders krijgen ermee te maken: de peuterpuberteit. Peuters die driftbuien krijgen – bij voorkeur …

Share
Share