Het luciferkasteel

Het Luciferkasteel is bedoeld voor jongens en meisjes van 10 tot 12 jaar, en dat merk ik wel aan mijn 11-jarige dochter: ze leest het boek niet zo vlot weg, maar geniet er wel enorm van. Het is echt geschikt voor die leeftijd, te ingewikkeld voor jongere kinderen en zowel qua verhaal als qua schrijfstijl zeer geschikt voor 10+.

Het verhaal
Brian kan genoeg andere plaatsen bedenken waar hij liever zijn zomervakantie doorbrengt dan bij zijn oom en tante in het dorpje Saai. In een gevangenis bijvoorbeeld. Of een oordopjesfabriek. Alles is beter dan de zomerschool bij zijn oom.

Saai doet zijn naam eer aan, totdat Brian en zijn nicht Nora een groot, houten huis in het bos ontdekken. Met balkons, torentjes en ramen die schijnbaar willekeurig in de muren geplaatst zijn; het huis lijkt bij een briesje zo te kunnen omvallen. Voor de doldwaze, excentrieke familie die er woont, is het niet alleen een thuis, het is hun kasteel.

Ineens is de zomervakantie een stuk spannender. Als ze worden aangevallen door wespen zo groot als frisdrankblikjes, slaat hun nieuwe vriend Cosmo, die nooit naar school hoeft, de wespen weg met een tennisracket. Ze gaan met zijn drieën op een queeste door het kasteel op zoek naar oom Kingsley, die daar al een jaar lang verdwaald is. En dan is er ook nog een krankzinnige bureaucraat die van plan is om het gevaarlijke vervallen oude huis neer te halen met een sloopkogel.

Mening van mijn 11-jarige dochter
Het is moeilijk om het verhaal te begrijpen omdat er niet echt een lijn in zit. Het verspringt steeds van onderwerp naar onderwerp. Het duurt dus een hele tijd voordat je doorhebt waar het nou eigenlijk over gaat.

Het is wel leuk! De zinnen zijn soms erg grappig en het verhaal is spannend.

Het is wel de moeite waard om er je best voor te doen om het te lezen.

Het luciferkasteel – Keir Graff
Hardcover, 256 pagina’s, uitgeverij van Holkema & Warendorf
Bestel dit boek hier >>>>

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 18 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 15 jaar.

Check Also

Waar is Dribbel?

Op TrotseVaders.nl schrijft Trotse Vader Eric stukjes over Nostalgie. Daarin gaat het over zijn herinneringen …