Het verdoemde zwaard – deel 1 van Magnus Chase en de goden van Asgard

cover het verdoemde zwaardMagnus Chase is altijd een onrustige jongen geweest. Sinds de mysterieuze dood van zijn moeder leeft hij in de straten van Boston. Op een dag wordt hij opgespoord door zijn oom, van wie zijn moeder beweerde dat hij gevaarlijk zou zijn. Zijn oom vertelt hem een onmogelijk geheim: Magnus is de zoon van een Noorse god. En dat is niet alles: de goden van Asgard bereiden zich voor op een oorlog. Om Ragnarok – de ondergang van de goden – te voorkomen, moet Magnus in de Negen Werelden op zoek naar een wapen dat al duizend jaar onvindbaar is. Wanneer een vurige aanval door reuzen hem dwingt te kiezen tussen zijn eigen veiligheid en het leven van honderden onschuldigen, maakt Magnus een fatale beslissing.
Soms is de enige manier om een nieuw leven te beginnen door eerst te sterven…

Recensie
Ik ben echt fan van Rick Riordan en een paar maanden geleden kwam ik er achter dat hij een nieuwe serie young adult boeken heeft geschreven, dit keer met de noordse mythologie in de hoofdrol. Ik heb met heel veel plezier De avonturen van de familie Kane gelezen (Egyptische mythologie) en heb nog niet alle delen van Percy Jackson (Griekse mythologie) gelezen, maar kon eigenlijk niet wachten tot de Nederlandse vertaling van Magnus Chase zou verschijnen.

Het eerste deel van de serie is Het verdoemde zwaard. En ja, zoals je al zou verwachten, er is een belangrijke rol voor een zeker zwaard weggelegd … Een oud Viking-zwaard dat ergens op de bodem van een rivier in Boston schijnt te liggen en Magnus is de enige die het te pakken kan krijgen.

IMG_4939
Natuurlijk zijn er veel overeenkomsten met de andere series van Rick Riordan. Dit is zijn ding, spannende avonturen in een magische wereld parallel aan de onze waar de goden van weleer een belangrijke rol spelen. Sterker nog, die Egyptische en Griekse en Noordse goden spelen een grote rol in ons huidige dagelijkse leven en beïnvloeden alles wat wij doen. En ook is er weer een grote ramp voor de mensheid op komst, die door de helden in Het verdoemde zwaard voorkomen moet worden. Maar toch ben ik weer verrast door de nieuwe wendingen en de nieuwe personen in Het verdoemde zwaard.

IMG_4940

Een van de grootste verschillen is misschien wel dat Magnus Chase, de hoofdpersoon, een jongen van 16 jaar, dood is, waar Carter en Sadie Kane en Percy Jackson nog leven. Magnus komt na zijn dood in het Walhalla terecht, de plaats die is gereserveerd voor hen die zijn gevallen in de strijd.

IMG_4948
De Noordse goden hebben, voor als je dat -net zoals ik- nog niet wist, negen werelden geschapen en de doden kunnen, als zij de weg een beetje weten, door al die werelden dwalen. Gelukkig staat achterin het boek een woordenlijst met die negen werelden en alle goden en belangrijke namen uit de Noordse mythologie. Maar het verhaal is duidelijk genoeg om het zonder al die uitleg te kunnen volgen. Het verdoemde zwaard gebruikt van tijd ook belangrijke runen, die zijn ook achter in het boek nader toegelicht.

image (2)

De hoofdpersonen van de boeken van Rick Riordan zijn niet allemaal per definitie blanke jonge mensen. Dat vind ik sympathiek en realistisch in onze huidige maatschappij. Carter en Sadie Kane uit De avonturen van de familie Kane zijn immers Afro-Amerikaans. En in Het verdoemde zwaard is Samira, de Walkure die Magnus naar het Walhalla heeft gebracht, een Arabisch-Amerikaanse vrouw.

IMG_4941
En voor degenen die Percy Jackson kennen: in Magnus Chase komt ook een Annabeth voor. Een Annabeth die bekend is met queestes en goden en monsters. Is het dezelfde Annabeth, vroeg ik mij al direct af? Maar dat ga ik hier natuurlijk niet verklappen …

IMG_4942
Eigenlijk ben ik zonder meer weer heel enthousiast over dit boek. Ik ben gecharmeerd van de wereld die Rick Riordan beschrijft. Je moet wel open staan voor het feit dat er parallelle (magische) werelden zouden zijn, anders kan je waarschijnlijk helemaal niets met dit boek, maar als je van fantasy houdt, als je graag young adult leest, als je mythologie interessant vindt en als je Harry Potter ook zo geweldig vond, dan is Het verdoemde zwaard weer een absolute aanrader. Het is leuk, het is spannend en onderhoudend en het is interessant. Ik heb het met heel veel plezier gelezen.

FullSizeRender
Deel 1 suggereert dat er meer delen komen. Ik heb op internet gezien dat er in ieder geval al een tweede deel in het Engels is verschenen. Hopen jullie met mij mee op nog meer delen?

Het verdoemde zwaard – Rick Riordan
Young adult, paperback, 464 pagina’s, Uitgeverij van Goor
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Mijn jaar na jou

Als je zou kunnen sterven van schuldgevoel, dan zou ik dood zijn. Zoals ook eigenlijk …

Share
Share