Wat kan een baby zien?

Zien is een complex proces waarbij, bij een gezonde ontwikkeling, beide ogen en de hersenen betrokken zijn. Dat proces is nog niet geoptimaliseerd wanneer je kindje geboren wordt, maar ontwikkelt zich verder. En kijken gaat dan nog een stap verder: dan wordt je kindje zich bewust van wat hij of zij ziet.

Pasgeboren
Wanneer een baby pasgeboren is, merkt hij of zij het verschil in licht en donker al op. Hij kan nog niet scherp zien, nog niet focussen, alles is nog wazig. Van dichterbij is het zicht beter, vandaar dat het prettig is om met je gezicht dichtbij je baby te zijn.

Buik in het licht
Foto: Shutterstock

Baarmoeder
In de baarmoeder kan een kind ook al zien. Vooral tegen het einde van de zwangerschap, omdat de buikwand dan uitrekt en dunner wordt. Je ongeboren baby kan dan licht zien, bijvoorbeeld wanneer je met je blote buik buiten zit en het zonnig weer is.

Zwart-wit
Wanneer een (pasgeboren) baby wakker is, en niet moe, kan hij al echt naar iets gaan kijken. Eerst nog voor korte tijd, maar steeds langer. Vooral contrast is interessant. Je kunt dit zien doordat de oogjes echt naar het verschil in licht en donker, in zwart en wit, op zoek gaan. Kleuren zien kan een pasgeboren baby nog niet.

Oogcontact
Je gezicht is echter wel interessant, een oog is vaak veel donkerder dan de rest van een gezicht, wat maakt dat het erg boeiend voor een baby kan zijn om er naar te kijken. Later volgt hier echt oogcontact uit.

Contact
Foto: Shutterstock

Kleuren
Na een week of vier begint een baby kleuren te zien. Als eerste de kleur rood, ongeveer een week later ook blauw, geel en groen. Primaire kleuren zijn dan goed te onderscheiden, maar zijn ook vermoeiend wanneer er veel van aangeboden worden. Een slaapkamertje kan dus beter in wat zachtere kleuren geschilderd worden!

Beweging
In het begin kijken veel baby’s scheel, er is nog geen samenwerking tussen de twee ogen. Wanneer een voorwerp traag beweegt, kan een baby het volgen. De beweging van de oogjes is nog niet vloeiend. Vanaf een maand of 3 a 4 kan een baby een bewegend voorwerp goed volgen, dat kan hij of zij met de ogen, maar dan begint een baby ook met het hoofd te draaien om een voorwerp of mens te volgen.

Baby kijkt!
Foto: Shutterstock

Focus
Eerst kan een baby nog niet focussen op voorwerpen, en ziet hij of zij alles wazig. Het beste ziet hij of zij op een afstand van ongeveer 20 centimeter. Pas na ruim 3 maanden kan een baby op verschillende afstanden focussen, maar is het zicht nog niet zo scherp als bij volwassenen. Dat is pas wanneer een baby ongeveer een half jaar is.

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Eerste woordjes van je baby – wanneer mag je ze verwachten en welke woordjes zijn favoriet?

Als Trotse Moeder (of Trotse Vader) zit je er op te wachten: het eerste woordje …