Opvoedmythes [recensie]

Weet je waar jij eens mee moet ophouden? Met die baby van je zo te verwennen.’ ‘Neem jij je kind dat niet kan slapen in bed? Nóóit doen!

Jonge ouders krijgen nogal eens gevraagd en ongevraagd opvoedadvies van anderen. Vooral ongevraagd trouwens. Van moeders, schoonmoeders, vriendinnen, buren, kennissen en zomaar mensen die ze in de supermarkt of bij de opvang tegenkomen.

Moet je baby’s lekker dik inpakken? Krijgen nerveuze ouders huilbaby’s? Moet bedplassen bestraft worden? En is hoofdbonken een probleem of niet? 

Dit boekje bespreekt opvoedmythes en opvoedwaarheden.

Recensie
Dit vind ik echt een briljant boek! Geschreven Marga Schiet, een grootmoeder die alle clichés al voorbij heeft zien komen en heeft uitgezocht wat nu wel en wat nu niet waar is. Want.. In dit boek staan niet alleen dingen die algemeen aangenomen worden en niet kloppen, maar ook dingen die wel waar zijn. Daardoor nodigt het nog meer uit om alles goed door te lezen.

Voor mij is dit echt een “blader-boek”, een boekje wat je regelmatig oppakt en waarin je lekker gaat bladeren om dingen te lezen waar je benieuwd naar bent. Want… Mag een kind zoveel melk drinken als hij of zij wil? En is borstvoeding beter dan flesvoeding? Ja… Dat wil je nu wel weten hè? En dat staat allemaal in dit boekje!

Het is ook een prima boekje om cadeau te doen aan aanstaande ouders. Beter nog: aan aanstaande grootouders, die al veel langer sommige clichés meedragen en die ook goedbedoeld aan je over willen brengen. Lekker dik inpakken wanneer je kind koorts heeft? Om 7 uur naar bed? Lees maar wat dit boekje er over zegt!

Ik heb geluk met de opa’s en oma’s van mijn kinderen. Niemand probeerde me ervan te overtuigen dat ik mijn baby moest laten doorhuilen (hoewel ze dat misschien wel vonden). Of dat mijn kinderen moesten leren terugslaan wanneer ze gepest werden. Ik heb mijn eigen gevoel en verstand mogen volgen, maar soms heb je de pech dat andere ouders of je eigen ouders zeer overtuigend kunnen zijn in het vertellen hoe jij het zou moeten doen. Dit boekje kan je helpen om steviger tegen die adviezen in te gaan. Altijd prettig om je argumenten te kunnen onderbouwen!

En verder is het gewoon een heel leuk boekje. Beknopt, goed opgebouwd en voor iedereen zit er wel iets in wat hij of zij nog niet wist, of uitleg waarom iets zo is (of niet). Een must-have!

Opvoedmythes – Marga Schiet
Paperback, 128 pagina’s, uitgeverij Nieuw Amsterdam
Bestel dit boekje hier >>>>

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 16 jaar.

Check Also

Het goede voorbeeld – Christiane Kutik

In dit boek geeft Christiane Kutik uitgebreid tips en ideeën, hoe je ongedwongen, maar authentiek …

Share
Share