Kaapse Raasdonders

Kaapse raasdonders is een gerecht dat bekend werd onder het grote publiek door het boek Otje van Annie M.G. Schmidt voorkomt. Dit gerecht heeft volgens Otje de triviale eigenschappen dat het haar zou helpen tegen liefdesverdriet en dat het het zou winderigheid veroorzaken… Echte Hollandse pot die met deze woorden van Otje vast meer tot de verbeelding spreekt bij kinderen.

Ingrediënten (voor 4 personen):
500 gram kapucijners
1 theelepel zout
1 ui
kruidnagels
400 gram gerookte spek

Voor de garnering:
5 uien in ringen gesneden en gefruit in boter
gekookte aardappelen
verschillende soorten tafelzuur

Bereiding:
Laat de kapucijners een nacht in water weken. Giet het water af. Zet de kapucijners op met ruim water en zout en breng ze op een laag vuur langzaam aan de kook. Je kan natuurlijk ook een blik kapucijners gebruiken. Dan kan je ze direct uit blik verwarmen in een pannetje. Laat de kapucijners langzaam gaar sudderen. Kook 1 ui mee, waarin de kruidnagels zijn gestoken. Snijd het rookspek in dobbelsteentjes en bak deze knapperig. Schep de kapucijners met een schuimspaan op een verwarmde schaal, doe de garnering in kleine schaaltjes. Geef er eventueel ook (of als vervanging) droge witte rijst en een stukje vlees bij.

Dit recept is beschikbaar gesteld ter promotie van de Oer-Hollandse film Matterhorn welke vanaf 7 februari 2013 in de Nederlandse bioscopen draait.

Share

About Mira Ahles

mira@dataunlimited.nl'
Getrouwd met Rikkert en moeder van 3 dochters: Janne (7 jaar), Robin (5 jaar) en Dide (3 jaar). Sinds deze zomer zijn we verhuisd van het stadscentrum naar het platteland. Een heel nieuw avontuur...

Check Also

Top 5 van favoriete gerechten van kinderen

In opdracht van Princes Foods B.V. heeft PanelWizard  onderzoek uitgevoerd onder moeders om meer te weten …

Share
Share