Interview met Kim-Lian van der Meij

Kim-Lian (32 jaar) is getrouwd met de Zweedse producent Daniël Gibson. Samen hebben ze drie kinderen: Ronja (5 jaar), William (3 jaar) en Benjamin, die in juli j.l. is geboren. Kim-Lian schreef onlangs het kinderboek Dierendorpje welke ze samen met Gitte Spee heeft gemaakt. Dierendorpje is een herkenbaar prentenboek voor peuters en kleuters. De dieren in dit verhaal komen probleempjes tegen, die jonge kinderen ook vaak hebben. Zo is Mol een beetje bang in het donker en durft Nijlpaardje niet zo goed het water in te gaan. Kim-Lian wilde graag haar zangtalent gebruiken door ook liedjes te zingen die over de verhaaltjes gaan. Daarom zit er bij het boek Dierendorpje ook een hele leuke cd, waarop Kim-Lian de verhaaltjes zingt en vertelt. Ter ere van haar eerste boek mocht ik namens TrotseMoeders.nl Kim-Lian interviewen.

Hoe ben je op het idee gekomen om verhalen voor een prentenboek te gaan schrijven?
Sinds ik moeder ben, lees ik bijna iedere dag voor aan mijn kinderen. Dit vind ik altijd een kostbaar moment. Ik merk hoe leuk kinderen het vinden om samen boeken te lezen, plaatjes te bekijken en nog dagen lang na te fantaseren over de verhalen die we lazen. Het leek mij bijzonder om zelf verhalen proberen te schrijven, over dieren in dit geval. Daarbij ook mijn talent te gebruiken om liedjes te zingen die over de verhaaltjes gaan. Een mooi cadeau waar ik mijn kinderen en hopelijk vele andere kinderen van kan laten genieten.

Je hebt Dierendorpje samen met Gitte Spee gemaakt. Gitte is al 30 jaar illustrator. Was het een bewuste keus om met Gitte samen te gaan werken?
Ja. Ik las haar boeken Rosa de rozenfee en Aap en Mol al voor aan mijn kinderen voor ik haar kende. Haar illustraties vind ik prachtig, kleurrijk en organisch en zij leek mij de aangewezen persoon om mij te helpen bij dit project.

Mijn dochter van 4 jaar mocht het demo-liedje Nijlpaard horen en is dolenthousiast. Vooral de ‘plons’ op het laatst vind ze erg grappig. Hoe reageren jouw kinderen op dit liedje?
Haha, wat grappig. Mijn kinderen ook! Kinderen horen alles en onthouden dat heel goed. Ze kunnen alles al meezingen en vinden de thema’s erg leuk. Mijn dochter Ronja (5 jaar) zit nu op zwemles, dus Nijlpaard leert zwemmen is helemaal leuk.

De verhaaltjes zijn erg herkenbaar voor peuters en kleuters. Is dit een bewuste keuze?
Ja, ik ben inmiddels moeder van HGH 3 kinderen. Van 0 jaar tot 5 jaar. Ik wil juist die lieve doelgroep aanspreken. Ik kan later altijd nog proberen serieuze romans te schrijven, haha.

Heb je Dierendorpje eerst laten ‘keuren’ door je eigen kinderen? En wat vinden ze eigenlijk van Dierendorpje?
Gitte en ik hebben de verhalen eerst geschreven met de kids in gedachten. Daarna met de Future Presidents de muziek en liedjes bij de verhalen gemaakt. Ik heb alles laten horen  en zien aan de kids en het was meteen een schot in de roos! Soms komt alles in een keer samen. Dan moet het zo zijn.

Jullie dochter Ronja is inmiddels alweer 5 jaar en daarmee is er een nieuwe tijd aangebroken voor jullie. Hoe is het voor jou dat Ronja nu naar school gaat?
Dit is inderdaad een nieuw tijdperk, haha. Het hele kleine peutergehalte is er af. Ze is echt een meid, met rugzak, paardenstaart, fiets en een eigen mening! Elke nieuwe fase heeft iets leuks en bijzonders.

Hoe reageerden je kinderen erop dat je zwanger was en wanneer hebben jullie het verteld?
Al vrij vroeg hebben wij verteld dat er een broertje of zusje op komst was. Niet alleen om ze alvast aan het idee te laten wennen, maar ook zodat ze begrepen waarom mama zo’n dikke buik had en ik ze niet meer om de haverklap kon optillen. Ze waren heel meegaand en begripvol en vonden het vooral heel leuk. Ik kreeg veel kusjes op de buik die bedoeld waren voor de baby.

Het eerste trimester van je zwangerschap was zwaar. Je was misselijk en moe en speelde ook nog in Shrek de musical. Waar haalde je de energie/kracht vandaan om toch door te gaan met je rol als prinses Fiona?
Ik heb veel plezier in mijn werk en daarom doe ik het graag. Ik vind het moeilijk om rustig aan te doen, dat zit niet in mijn aard. Mijn lichaam is gewend om te bewegen en daarom kon ik dat (zelfs tijdens de zwangerschap) redelijk lang volhouden.

Zag je op tegen een derde bevalling of liet je het allemaal maar over je heen komen?
Nee. Ik keek erg uit naar de bevalling. Ik heb twee hele makkelijke bevallingen gehad, dus ik zag de derde met zelfvertrouwen tegemoet. Ik had er zelfs zin in! Het blijft iets magisch en moois.

Dierendorpje ligt vanaf heden in de winkels. Voor een recensie over dit boek, klik hier.

About Rolanda

rolanda@casema.nl'
Moeder van 2 kinderen; een dochter van 5 jaar en een zoon van 7 jaar. Alweer bijna 4 jaar schrijf ik voor TrotseMoeder.nl. Ik vind het dan ook super dat ik op TrotseMoeders.nl mijn grote hobby schrijven volop kan vervullen.

Check Also

Interview met thrillerschrijver Stefan Ahnhem

Leuk: ik mocht thrillerschrijver Stefan Ahnhem interviewen. Vóór Corona zou ik uiteraard op kosten van …