Natuurlijk en gezond (op)voeden

natuurlijk-en-gezond-opvoedenDit is geen dieetboek of een opvoedboek voor ouders.
Dit boek laat zien hoe je jezelf en kinderen Natuurlijk en Gezond kunt (op) voeden, met als resultaat een betere gezondheid en een passend gewicht. Voor jezelf uiteraard met een grote knipoog naar het voorvoegsel op en met de nadruk op voeden.
Maar gezondheid is meer dan voeding alleen. Leer naast gezond eten, stap voor stap, hoe je bepaalde verleidingen kunt weerstaan en misleidingen door de media, reclame, voedingsindustrie en de farmaceutische industrie, kunt herkennen en doorzien. 

Recensie:
Een boek over gezondheid, waar een duidelijke rol voor de voeding in is weggelegd. Maar Julia Kang richt zich niet alleen op hetgeen wij en onze kinderen eten. Ook neemt zij andere belangrijke gewoonten onder de loep. Voor reguliere medicatie brengt zij – in samenwerking met een natuurarts – waar mogelijk een alternatief onder de aandacht.
Het boek ‘Natuurlijk en gezond (op)voeden‘ bestaat uit twee delen. Deel één is opgedeeld in twintig hoofdstukken. Elk hoofdstuk gaat in op een bepaald onderdeel op gebied van gezondheid en voeding. Grappig is dat de toon (en daarmee het onderwerp) van elk hoofdstuk direct duidelijk wordt gemaakt. Aan het begin van elk hoofdstuk staat namelijk een korte, humoristische strip.

Enkele voorbeelden van beschreven onderwerpen zijn:
De persoonlijke verzorging van alle gezinsleden. Welke producten kies jij en weet jij ook wat voor ingrediënten in deze producten zitten? Chemische – onnodige – toevoegingen worden hier nader verklaard en naast informatie en adviezen vindt je er ook recepten om je eigen – vrij van chemische ingrediënten – producten te maken. Persoonlijk gaat het mij een beetje te ver om zelf een pot deodorant smeersel te maken of een tandpasta te maken op basis van kokosolie. Maar goed, ik ken ook mensen die hun eigen wasmiddel maken en zij zullen ongetwijfeld meer zien in deze alternatieven.

Ook wordt er een hoofdstuk gewijd aan gezondere tussendoortjes, drankjes en traktaties. Een onderwerp dat voor iedereen interessant kan zijn, maar zeker met kinderen in huis zijn alternatieven voor snacks wel interessant. Ook hier wordt naast informatie diverse recepten en ideeën aangedragen voor gezondere drankjes (op basis van groente en/of fruit) en worden gezonde traktatietips gegeven. Naast de zelfgemaakte sappen wordt er op gebied van drinken ook de bekendste vorm van verantwoord en gezond drinken benadrukt: water (en thee).

Voor reguliere behandelingen probeert Julia Kang, samen met een natuurarts, goede alternatieven te bespreken. Hier worden bekende ziektebeelden – zoals oorontsteking – besproken en worden de verschillende adviezen van een reguliere arts en die van een natuurarts naast elkaar gelegd. Het boek laat de keus vrij, maar laat zien dat er natuurlijke alternatieven zijn voor reguliere behandelingen die wij als standaard zijn gaan zien.

Deel twee van dit boek bevat veertig gezonde recepten die eenvoudig te bereiden zijn. De recepten zijn afwisselend, zo kom je gerechten uit de Nederlandse keuken tegen, maar ook de Koreaanse keuken komt aan bod. De recepten zijn onderverdeeld in: fast food, soepen, hoofdgerechten en snacks.

opvoedenNatuurlijk en gezond (op)voeden is een boek dat je laat nadenken over je gezondheid in de breedste zin van het woord. Velen zullen sommige dingen direct links laten liggen, terwijl anderen anderen de adviezen zeker wel eens willen proberen. Het voordeel van dit boek is de vlotte en humoristische schrijfstijl van Julia Kang. Dit maakt dat het boek prettig is om te lezen. Doordat de strips aan het begin van elk hoofdstuk al een aardig beeld geven van wat je kunt verwachten, weet je ook al snel of het iets voor je is of niet. Een hoofdstuk overslaan of vluchtig doorbladeren omdat het niet echt jouw ding is, gaat dus erg eenvoudig.

Natuurlijk en gezond (op)voeden – Julia Kang
Informatief / Gezondheid, 264 pagina’s, Polaris Publishing
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Naïf – plasticvrije verzorgingsproducten voor moeder en kind

Als Trotse Moeder van 3 prachtige kinderen heb ik een ontelbare hoeveelheid gezichtsdoekjes gebruikt. Thuis …

Share
Share