HBH-MEDIA-photography / Pixabay

Oktober = appelmoes maken

De lekkerste appelmoes blijft zelfgemaakte appelmoes en het is zo makkelijk en eenvoudig te maken. Appels schillen, met water en suiker in een pan doen en wachten maar. Kortom, aan appelmoes kan je niets fout doen en is ook erg leuk om samen met kinderen te maken!

Welke appels?
Van huis uit maakte ik altijd mijn appelmoes van Goudrenetten, maar sinds ik een paar jaar terug begonnen was aan mijn adoptieappelboom, ben ik drastisch van gedachten veranderd. Mijn adoptieappelboom bleek een Elstar te zijn. Daar zat ik dan begin oktober met ruim 18 kilo Elstar appelen! Het kon niet uitblijven dat ik natuurlijk ook appelmoes van deze Elstar ging maken en dat was een schot in de roos! De Elstar is namelijk een hele fris/zoete appel die qua structuur ook heel goed kan voor appelmoes. Het recept:

Hoeveel appels en water?
Ik hou altijd 1 a 2 appels per persoon aan. 1 appel per kind en als ik meerdere groenten serveer, 2 appels als ik ruim maak, of als we er bijvoorbeeld alleen gekookte aardappelen en gehaktballen bij eten.

Schil de appels en snij ze in blokjes. Doe de appelblokjes in een pan en voeg er een beetje water bij. Let op dat je niet te veel water toe voegt; een klein bodempje is genoeg!

De suiker
Strooi een flinke schep suiker (zeker 2 eetlepels) over de appelstukjes. Hoe rijper en zoeter de appel, hoe minder suiker je nodig hebt. Hou je van zoete appelmoes, moet je natuurlijk ook meer suiker toevoegen dan als je een friszurige appelmoes wil maken. De hoeveelheid suiker is dus helemaal afhankelijk van hoeveel appels je gebruikt, jouw smaak en hoe zoet de appels van zichzelf al zijn. En vergeet niet: bij twijfel altijd minder suiker toevoegen, dat kun je later eventueel nog doen.

Lekker pruttelen
Zet de pan op een klein vuur. Laat het water even koken, waarna je het vuur laag zet. Laat het appelmengsel minimaal een half uur zachtjes pruttelen. Afhankelijk of je grove of fijne appelmoes wilt, laat je de appelmoes al dan niet langer op het vuur staan.

Afmaken
Ik hou van zelf van een friszure, grove, warme appelmoes. Ik doe er zelf dus nooit te veel suiker is, laat er flink wat stukken appel in zitten en eet hem altijd gelijk van het vuur. Proef in ieder geval altijd nog de appelmoes voordat je hem op tafel zet om te checken of hij nog meer suiker nodig heeft! En als je van kaneel in je appelmoes houdt, voeg je dit pas op het allerlaatst toe, dus vlak voordat je de appelmoes serveert!

Appelmoes kan je trouwens ook heel goed eerder maken en nog even in het pannetje (of magnetron) opwarmen. Ik heb zelfs gehoord dat je appelmoes goed kan invriezen, maar daar heb ik zelf geen ervaring mee: alles gaat op!

Share

About Mira Ahles

mira@dataunlimited.nl'
Getrouwd met Rikkert en moeder van 3 dochters: Janne (7 jaar), Robin (5 jaar) en Dide (3 jaar). Sinds deze zomer zijn we verhuisd van het stadscentrum naar het platteland. Een heel nieuw avontuur...

Check Also

Elke dag lekker koken [kookboek – 101 recepten]

Elke dag lekker koken….. ja dat willen we allemaal wel. Maar hoe doe je dat …

Share
Share