Het Grote Sinterklaas Kookboek – recensie

sinterklaas-kookboek-recensie-trotse-moeders-1Met de bestseller ‘Het Grote Sinterklaas Kookboek‘ maak je elk jaar van Sinterklaas een onvergetelijk festijn, dat al ruim voordat de stoomboot uit Spanje is aangekomen begint en nog doorbruist als de laatste zelfgemaakte pepernoot allang is opgeknabbeld. Met meer dan 100 vrolijke recepten voor en geïnspireerd door Sinterklaas – van schoencadeautjes tot klassieke gevulde speculaas, van discosuikerharten voor hippe kids tot een Sintborrel voor de groten – beleef je elk jaar de allerlekkerste pakjesavond ooit!

IMG_0390Maak zelf een aftelkalender voor die spannende dagen tot de intocht, eetbare pakjes voor in je surprise of het paellarecept van Sinterklaas zelf. Op het heerlijk avondje ga je eerst met zijn allen om de tafel voor een pan hartige hachee of lounge je op de bank met Sint-tapas, waarna het zelfgemaakte strooigoed je om de oren vliegt. En na pakjesavond gaat het feest ook nog even door! Met dit boek als hulpje hak je al die overgebleven wortels voor het paard de pan in, maak je moeiteloos iets creatiefs met de restjes chocoladeletters. 

Recensie:
Ik hou van de Sinterklaastijd en ik hou van bakken (en ook wel een beetje van koken). Als deze combi ook op jou slaat is dit boek een musthave. De schrijfsters hebben het fenomeen bakken en koken rondom de Sinterklaastijd zo breed mogelijk genomen. Werkelijk van alles staat er in dit vrolijke, mooi vormgegeven kookboek. Van zuurkoolpakketjes met worst en boerenkoolsigaren, tot hazelnootcakejes met kaneel en sinaasappel en taaitaaivarkentjes.

IMG_0389

De recepten variëren in moeilijkheidsgraad en in benodigde tijd. Zo staan er verschillende recepten in met speculaaskruiden en heb je de keuze om dit gewoon in de winkel te kopen of toch zelf te maken met het recept op bladzijde 66. Zo is het ook met spijs, marsepein etc.

IMG_0379

Ik hou daar van. Ik vind het best leuk om eens zelf marsepein te maken maar ik wil ook wel vaak snel iets lekkers en geinigs op tafel zetten. Leuk dat je daarbij keuze hebt.

IMG_0381

Mooi dat er wat meer traditionele bereidingswijzen worden gebruikt. Bijvoorbeeld speculaasdeeg dat 2 tot 3 dagen moet rusten zodat de specerijen goed de tijd hebben om tot hun recht te komen voor extra lekkere speculaas, als we de auteurs mogen geloven. Wat ook leuk is, is dat alle bekende lekkernijen er in staan, dus eindelijk eens dat goede recept voor kruidnootjes maar ook voor echt pepernoten. Maar anderzijds is er ook vernieuwing, als bijvoorbeeld de quinoakruidnootjes.

IMG_0368 IMG_0370

IMG_0369 IMG_0373

De lay-out van het Grote Sinterklaas Kookboek is erg mooi. Prachtige foto’s, vrolijke kleuren, heerlijk herkenbare echte Sint-omslag. De recepten zelf zijn zeer goed beschreven op stevig papier met hier en daar tips over alternatieven in het recept of hulp in nood oplossingen als bijvoorbeeld je suikermassa te dik of te dun is geworden. Ook staan hier en daar wat weetjes en feiten over de gerechten, gebruikte ingrediënten of het Sinterklaasfeest zelf.

IMG_0378

Het boek is ingedeeld met de volgende thema’s: ‘voorpret’, met allerlei gerechten die daarbij passen als een aftelkalender, schoencadeautjes en chocolade lettertjes. Dan volgt ‘ingepakt’met allerlei ingepakte hapjes als pietenpakjes met saucijzengehakt, kaneelgranola, en een heus chocolademelkbuffet. Daarna het ‘heerlijk avondje’ met goede gerechten zoals stamppot van sla, wortel en paddenstoelen met Amerigokaas, kruidige gehakttaart, en de paella van Sinterklaas. Heel toepasselijk, in het laatste deel ‘nagenieten’ volgt de tulband van Sinterklaasrestjes, warme appeltjes uit de oven met speculaasvulling en de Sinterkerst- tiramisu.

IMG_0382

Ik heb zelf veel goede herinneringen aan mijn Sinterklaasvieringen van vroeger en nu ben ik de herinneringen voor mijn kinderen aan het creëren. En wat is er nou leuker dan dat ze later herinneringen hebben aan al die bijzondere zelfgemaakte Sinterklaaslekkernijen. Dit boek gaat mij daarvoor nog jaren inspiratie geven.

IMG_0376

Het grote Sinterklaas kookboek – Yolanda van der Jagt & Anneke Ammerlaan
Bekijk op bol.comGebonden met rood linnen omslag met banderol (zoals het Grote Boek van Sinterklaas), 216 pagina’s
Uitgegeven door Van Lindonk & de Bres Special Projects
Bestel dit kookboek hier >>>>

IMG_0375

Share

About Lara Bellis

lbellis@xs4all.nl'
Mijn naam is Lara Bellis en ik ben 31 jaar. Ik woon samen met mijn man en onze kinderen Arthur (5) en Felien (2) in Amersfoort. Naast Trotse Moeder ben ik muziektherapeut en als zelfstandige breng ik muziektherapie aan huis bij volwassenen met een verstandelijke beperking en ook aan kinderen met autisme.

Check Also

3 leuke bakideeën voor Kerst

Kerst is dé ideale tijd om gezellig met het hele gezin te gaan bakken. Op …

Share
Share