In ons gezin gaat alles prima! (Maar soms…)

in ons

Je hebt een leuk gezin met kinderen. Hoewel? Je zoon luistert soms slecht, je dochter kan vreselijk zeuren, en je hebt vaak onenigheid met je partner over het klassieke dopje van de tandpasta. Hoewel jullie dol op elkaar zijn, kunnen zulke dingen echt de sfeer verpesten. Ach, je doet je best, en in elk gezin speelt wel eens wat.
Hoe zou het zijn als je je zoon wél kon bereiken, als je dochter niet meer zeurde en als je met je partner kon overleggen zonder ruzie? Met de Gordonmethode is dat mogelijk!

Recensie
De Gordonmethode…ik moet eerlijk zeggen dat ik hier nog nooit van had  gehoord. Na het lezen van het boek weet ik dat de Gordonmethode vooral bestaat uit de communicatie; hoe communiceer je? Bij de Gordonmethode gebruik je assertieve (zoals, ik-boodschappen) en responieve vaardigheden (zoals actief luisteren). Als je dit goed toe past, zal je kind zich serieus genomen voelen en voelt zich begrepen en gehoord.

Ik vond het boek erg interessant om te lezen. Er staan talloze voorbeelden in en het boek zorgt ervoor dat je gaat nadenken hoe jezelf communiceert met je kind(eren). Luister je echt en benoem je hoe je kind je voelt of waarom hij iets vind? Blijft nee,nee of kan je mening veranderen,nadat je de argumenten van je kind hebt gehoord? Dit laatste behoort ook tot de Gordonmethode; als je eerst nee zegt,en je kind legt uit waarom hij/zij vind dat het wel mag, kan het zijn dat je mening veranderd waardoor je antwoord dan ja is. Zelf passen we dat hier thuis al onbewust toe. Als we eerst zeggen dat iets niet mag, maar onze kinderen leggen uit waarom zij vinden dat het wel mag, kan het zijn dat ons antwoord dan ja wordt. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat ons antwoord nee blijft. Ligt maar net aan de situatie.

P1350958De talloze voorbeelden helpen je om te leren actief te luisteren en op de juiste manier te communiceren. Ik wil hier thuis ook echt mee aan de gang gaan, dus ik zal de komende tijd nog regelmatig het boek erbij pakken. Ik denk dat de Gordonmethode echt een aanwinst kan zijn voor het omgaan met elkaar. En dat er minder snel botsingen zijn, omdat je kind door heeft dat er echt naar hem/haar geluisterd word.

Wie na het lezen van dit boek meer wil weten over de Gordonmethode kan eventueel de Gordontraning ‘Effectief omgaan met kinderen’ volgen. In Nederland zijn inmiddels al ruim 100 trainers die deze cursus geven.

In ons gezin gaat alles prima! (Maar soms…) – Saskia Henderson
Communicatie, paperback, 186 pagina’s, Kosmos

Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Rolanda

rolanda@casema.nl'
Moeder van 2 kinderen; een dochter van 5 jaar en een zoon van 7 jaar. Alweer bijna 4 jaar schrijf ik voor TrotseMoeder.nl. Ik vind het dan ook super dat ik op TrotseMoeders.nl mijn grote hobby schrijven volop kan vervullen.

Check Also

3x een sterke relatie als je jonge kinderen hebt

Bij de komst van de kinderen verander je. Mentaal en lichamelijk. Dat geldt ook voor …

Share
Share