Naturama [recensie]

naturama-cover-off

Ontdek de pracht van de natuur met een magisch kijkglas. Kijk door de verschillende kleurfilters en ontdek een wondere wereld die nooit slaapt. Dagdieren, zoals de berggorilla, de bosolifant en de trompetvis. Nacht- en schemerdieren zoals het dwergnijlpaard, de sneeuwstormvogel en de Bengaalse tijger. En verschillende leefomgevingen, zoals jungles, oceanen en bossen.

Recensie
Bij je eerste blik op Naturama denk je ‘poeh, wat een druk boek’. Je ziet allemaal roze, gele en blauwe afbeeldingen, waar je niet heel veel van kan maken. Dan zie je rechtsboven een kleine rode doorzichtige cirkel, met daarachter een vlinder. Sla je het boek open, dan is die vlinder niet meer zo duidelijk herkenbaar. Okee, zo werkt het dus …!

naturama-indruk-cover
Aan de binnenkant van het omslag van Naturama zit een los magisch kijkglas met drie kleuren. Een rode om de dagdieren te zien, een groene voor de planten en de natuur en een blauwpaarse voor de nachtdieren. Wat een waanzinnig leuk boek en wat is er veel te ontdekken.

naturama-introductie naturama-magisch-kijkglas

Te veel om in één keer allemaal te bekijken. Dan doe je te veel indrukken op en blijft niets hangen. Er is niet heel veel te zien, Naturama biedt ook veel informatie. Ik heb het niet nageteld, maar er zouden 180 dieren in staan!

naturama-afbeelding-dag-nacht-en-planten
Naturama is volgens een strakke structuur opgebouwd. Eerst wordt echter duidelijk toegelicht wat het doel van het boek is en hoe het boek ‘werkt’.

naturama-hoe-werkt-het-boek
Vervolgens worden er verschillende leefomgevingen in beeld gebracht. Een afbeelding met een verhalende toelichting en rechts-bovenaan de dubbele pagina wat korte staccato informatie. Dan een dubbele pagina afbeelding over de betreffende leefomgeving. En ten slotte links een pagina met de nachtdieren en rechts eentje met de dagdieren.

naturama-dag-en-nachtdieren
Hier op de site van de uitgever vind je een link om het boek vast in te kijken (maar je mist wel het magische kijkglas!). Alle afbeeldingen zijn opgebouwd met dezelfde drie primaire kleuren en worden pas echt duidelijk als je het magische kijkglas gebruikt. De dagdieren kan je op zich nog wel redelijk onderscheiden, maar voor de nachtdieren en zeker de planten wordt dat ingewikkeld (althans, dat vonden mijn ogen).

naturama-afbeelding-en-magisch-kijkglas
De afbeeldingen in Naturama zijn gemaakt door Carnovsky, een Italiaans ontwerpersduo uit Milaan. Carnovsky maakt bijvoorbeeld ook behangpapier dat verschillende patronen laat zien als je het vanuit verschillende hoeken bekijkt.

naturama-inhoudsopgave
Mijn jongste dochter van tien vindt Naturama een geweldig en bijzonder boek. Ze pakt het steeds weer om in te kijken en te bladeren. Het effect van het magische kijkglas is elke keer weer magisch en zorgt dat het boek boeiend blijft. Ze zei spontaan ‘ik geef dit boek een 10!!!’ en volgens mij is dat de beste conclusie voor deze recensie.

naturama-informatie-en-afbeelding

Naturama – Carnovsky & Rachel Williams
Kijkboek met magisch kijkglas, hardcover, 64 pagina’s, Uitgeverij Lannoo
Bestel dit boek hier >>>>

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Op zoek naar bloemen en planten?

Wil je graag iemand spontaan verrassen met een cadeautje? Dan wordt er vaak gedacht aan …