06 weken zwanger

6 (zes) weken zwanger: lees hier alles wat je wilt weten:

Je baby heeft al 2 ogen die bijna aan de zijkanten van het hoofdje zitten. Het mondje wordt gevormd en er zijn al puntjes voor de melktandjes te vinden. Kleine knobbels voor de armen en benen komen te voorschijn.
Vanaf deze week klopt het hartje, het moet nog groot en sterk worden. Het hartje pompt nog niet het bloed door het lichaampje. De basis voor de bloedsomloop wordt nu gelegd. Je baby is nu 5 à 6 mm groot.

Je lichaam
De spiervezels van je baarmoeder worden steviger. Je borsten groeien en de aderen in je borsten zijn vaak meer zichtbaar. Het gebied rond je tepels wordt donkerder van kleur. Je lichaam verandert door de hormonen, het is verstandig om naar je lichaam te luisteren. Neem voldoende rust en zorg voor een gezond menu

Zwangerschapskwaaltjes
Natuurlijk is niet iedereen hetzelfde. Misschien heb jij nergens ‘last’ van, maar er kunnen zwangerschapskwaaltjes zijn.

Ben je snel moe? Dat is niet gek, want je lichaam is deze eerste drie maanden bezig met het aanleggen van de placenta. Deze moederkoek is het systeem dat je baby voedt en in leven houdt, heel belangrijk dus. Neem voldoende rust en zorg voor een gezond menu.

Misselijk Niet willen/kunnen koken? Doe het even makkelijk b.v. met kant-en-klare maaltijden

Vaker plassen Zorg dat je in de buurt blijft van een toilet. Maak niet te lange reizen en plas altijd voor vertrek een extra keer.

Vaker huilen of overstuur raken om een klein voorval.

Je borsten zijn groter, je voelt ze meer.

Je borsten kunnen een soort striemen vertonen  (Striae) door de snelle toename van lengte en omvang. Het zijn scheurtjes in het huidweefsel. Je kunt je borsten wisseldouches geven voor het verstevigen van de huid. Als deze striemen net ontstaan, zijn ze meestal roze of (paars)rood van kleur maar na verloop van tijd worden ze wit en vallen ze minder op.

Brandend maagzuur. Een hapje vanillevla kan helpen. Heb je er veel last van ga dan naar je huisarts. Hij kan een recept voor een veilig middel uitschrijven.

Door hormonale veranderingen kun je last van puistjes krijgen. De schoonheidsspecialiste kan je helpen bij je huidverzorging.

Praktisch

  • Een meegroei-beha is handig om te kopen.
  • Je huisarts of verloskundepraktijk bellen (wanneer je dat nog niet gedaan hebt) en doorgeven dat je zwanger bent. Een afspraak voor een echo kan meestal in week 8 worden gemaakt.
  • Kraamzorg na de bevalling. Het is belangrijk je hiervoor in een vroeg stadium bij het kraamcentrum op te geven. Zie kraamzorg
  • Haptonomische zwangerschapsbegeleiding. Wanneer je meer wilt weten over het contact maken met je baby.
  • Blijf foliumzuur slikken tot je 10e zwangerschapsweek. Dit om de kans op een open ruggetje of open hersenen te verkleinen.
  • Maak een afspraak met de verloskundige voor in je achtste zwangerschapsweek.
  • Last van een opgeblazen gevoel in je maag en darmen? Pas dan op met voeding die voor extra gasvorming zorgt, zoals: kool, uien, prei, (bruine) bonen, koolzuurhoudende dranken en kauwgum.
  • Als je een kat hebt, laat het verschonen van de kattenbak dan over aan je partner. Je loopt hiermee het risico om Toxoplasmose op te lopen.
  • Elke dag een schoon vaatdoekje vooral nu je zwanger bent is extra belangrijk. Dit i.v.m. met de Listeria-bacterie.
  • Wanneer je naar de tandarts gaat, vertel hem dat je zwanger bent. Dit in verband met eventuele verdovingen en ook röntgenfoto’s kun je nu beter niet laten maken.

Trotse Moeders Banner - 6 Weken zwanger

Lees ook
5 weken zwanger
7 weken zwanger
Toxoplasmose
Listeriose

Voeding
Kraamzorg

Ik ben … weken zwanger; alle weken op een rij

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Mijn missed abortion [persoonlijk verhaal]

Onlangs kwam de term “missed abortion” in het nieuws. Ik had die term nog nooit …

Share
Share