Feestdagen 2015: wat besteden Nederlanders gemiddeld? [onderzoek]

euro-870758_640Een derde van de Nederlanders is heel verantwoordelijk bij het kopen van cadeautjes en geeft niet meer uit dan dat er op dat moment ook daadwerkelijk te besteden is**. Toch wringt een groot deel van de consumenten zich in allerlei bochten om de feestdagen te kunnen betalen.

Een gemiddeld huishouden geeft ongeveer 243 euro uit aan cadeaus*. Dit is 5 euro meer dan in 2014, een stijging van 2,4%. Bijna één op de vijf (19%) gebruikt geld van de spaarrekening om dit te bekostigen, bij jongeren onder de 30 wordt zelfs door 27% het virtuele spaarvarken geplunderd**. Dit blijkt uit onderzoeken* van ActiePagina.nl.

Familie en vrienden als laatste redmiddel
17% van de Nederlanders leeft in de maanden voorafgaand aan de feestdagen zuiniger om geld te sparen. Bijna een tiende (8%) kijkt reikhalzend uit naar de dertiende maand of bonus als manier om de feestdagenuitgaven te bekostigen. Een kleine groep grijpt zelfs naar verdergaande maatregelen: 5% gaat bewust rood staan bij de bank en 4% betaalt per creditcard zodat ze gespreid kunnen (af)betalen. Geld lenen van vrienden en familie wordt pas als allerlaatste redmiddel gezien (1%)2.

Een gemiddeld huishouden geeft dit jaar gemiddeld 461 euro uit aan de feestdagen. Dit is 7 euro meer dan vorig jaar, een toename van 1,4%*
Niet iedereen verwacht echter dit jaar meer te gaan besteden. Bijna één op de vijf (18%) denkt namelijk minder uit te geven dan vorig jaar**. feestdagen-advertorial-2

De redenen hiervoor zijn divers, maar hebben gemeen dat er minder geld te spenderen is: een stijging in maandelijkse lasten (23%), onverwacht grote uitgaven in 2015 (19%) of een baan verloren (11%).

De 8% die meer gaat besteden en verantwoordelijk is voor de gemiddelde stijging in uitgaven, doet dit omdat de financiële situatie verbeterd is (42%) of omdat de feestdagen met meer mensen gevierd worden waardoor extra aankopen nodig zijn (44%).

Nederlanders ‘big spenders’ aan eten en drinken
De kostenposten van de Nederlander zijn cadeautjes (243 euro), eten en drinken (167 euro), reiskosten (35 euro) en decoraties (16 euro). Gekeken naar waar Nederlanders voornamelijk hun feestdagenbudget aan besteden, wijkt ons land af van de ons omringende landen. feestdagen-advertorial-1

Daar waar België 58% en Duitsland 56% van het budget uitgeeft aan cadeautjes, is dat in Nederland slechts 53% – samen met Spanje het laagste van alle onderzochte landen.

Daar staat tegenover dat Nederlanders de ooster- en zuiderburen juist overtreffen in de uitgaven aan eten en drinken. In Nederland is dat 36%, tegenover 32% in Duitsland en 33% in België. Enkel in Spanje (37%) wordt meer geld aan lekkernijen besteed. In Groot-Brittannië wordt slechts 27% van het feestdagenbudget gespendeerd aan eten. Daar staat dan wel tegenover dat 60% uitgegeven wordt aan cadeautjes*.

Samengevat:
Een huishouden spendeert gemiddeld 243 euro aan cadeaus en 461 euro aan de feestdagen in totaal*
19% Nederlanders gebruikt geld van spaarrekening voor aanschaf geschenken, 8% zet budget van dertiende maand of bonus in**
Nederlanders geven tijdens de feestdagen samen met Spanjaarden in verhouding het meeste uit aan eten en drinken*

Onderzoeken:
[*] Shopping for Christmas 2015: Retail Prospects, Centre for Retail Research. Onderzoek in België, Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Spanje, UK en VS. Het onderzoek omvatte een omvangrijke statistische analyse en interviews met 50 omzetsterke handelaren per markt.
[**] Feestdagenuitgaven in Nederland, Panelwizard november 2015. Onderzoek onder ruim 1.000 respondenten.

Share

About Advertorial

info@trotsemoeders.nl'
Een advertorial is interessante content die gesponsord wordt door een of meerdere van onze partners. Heb je interesse in een advertorial, neem dan contact op met info@trotsemoeders.nl

Check Also

Première eerste hulp bij Kerst

Met nog minder dan drie weken te gaan tot kerst is dit hét moment om …

Share
Share